2024. április 19., péntek

Iszlamisták megöltek több katonát Mali központi részén

A biztonsági és a mentőszolgálatok tájékoztatása szerint 16 katona vesztette életét a szerdán történt támadásban az ország középső részén lévő Mopti régiójában, Koro és Bandiagara települések között. A nyugat-afrikai állam hadserege ugyanakkor csak kilenc halottról és tizenegy sebesültről számolt be.

A katonákat először egy pokolgépes támadás érte, majd fegyveresek nyitottak tüzet rájuk. A robbantásban három katonai jármű semmisült meg. A támadók üldözése során a kormányerők 15 szélsőségessel végeztek.

Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a térségben aktív, al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető iszlamisták már számos hasonló merényletet követtek el.

Maliban, illetve térségében több iszlamista terrorszervezet garázdálkodik, egyesek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, mások az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak fogadtak hűséget.

Az ENSZ mali békefenntartó missziójának kontingense mellett francia katonák is állomásoznak az országban, ennek ellenére nem ér véget a régiót sújtó vérontás.