2024. április 26., péntek

Jóval több mint a baba táplálása

Szoptatást népszerűsítő akció Nagybecskereken

Az év negyvenedik hete Szerbiában a szoptatás népszerűsítésének az időszaka. Ebből az alkalomból tegnap délben sétát tartottak a kismamák Nagybecskerek központjában, zzal a céllal, hogy még egyszer felhívják a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára. Az eseményt a Dr. Đorđe Joanović Általános Kórház és a Dr. Boško Vrebalov Egészségügyi Központ szervezte.

A szeles, de meleg, napsütéses időben a megszokottnál több kismama sétált kisbabájával Nagybecskerek főutcáján, mint egyébként. Ezúttal ezt azért tették, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az anyatejes táplálás több mint a gyermek éltetése. Ugyanis az anyatejben rengeteg ásványi anyag, vitamin, életfontosságú ellenanyag és alkotóelem található, így ez a legideálisabb táplálék a kisbabák számára. A benne lévő összetevőknek köszönhetően minőségileg és mennyiségileg biztosítja a gyermek idegrendszerének és fizikumának megfelelő fejlődését, erősödik immunrendszere, a gyermek ellenállóvá válik a betegségekkel szemben. A szoptatás az édesanyára is jótékony hatással van, hozzájárul a szülés utáni felépüléséhez.

– A szoptatás kezdete az anya és a csecsemő számára is nehéz időszak és megtörténik, hogy az anyákra demoralizálóan hat. Ezért fontos a szakemberek, a gyermekorvosok, nővérek, bábaasszonyok segítsége. Mindannyiunk feladata, hogy ezt az időszakot számukra könnyebbé és szebbé tegyük. Persze szükség van a család és az egész társadalom segítségére is. Ezért vagyunk most itt – mondta dr. Svjetlana Ždrale, a Dr. Đorđe Joanović Általános Kórház neonatológiai osztályának a vezetője.

Nagybecskerek az első város, ahol ilyen figyelemfelkeltő megmozdulást szerveztek. Remélhetőleg a példáját majd mások is követik.

– Az anyáknak kedvezményes státust kell biztosítani, hiszen fogyatkozunk. Évente 50 ezerrel többen halnak meg, mint ahány baba születik. Mindenki számára fontos a demográfia kérdésével foglalkozni. Úgy gondolom, hogy az anyák és a babák népszerűsítésével Nagybecskerek beiratkozott azon városok közé, amely felvette a harcot a népességfogyatkozással – nyilatkozta Radoš Pejović, a tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenlőségi titkárság titkársegédje.

Az eseményt támogatta a városi népkönyvtár is, ugyanis e létesítmény elől indultak a felvonuló kismamák.

– Szeretnénk támogatni ezt az akciót oly módon, hogy az anyákat, akik anyatejjel táplálják babájukat, mától ingyenesen beiratkozhatnak intézményünkben és a népkönyvtár tagjai lehetnek – mondta Milan Bjelogrlić, a Žarko Zrenjanin népkönyvtár igazgatója.

Az Egészségügyi Világszervezet először 1992-ben nyilvánította augusztus elsejét az anyatejes táplálás világnapjává, mellyel egyidejűleg kezdetét veszi az anyatejes táplálás világhete is.