2024. április 24., szerda

Fremond Árpád: A zaj kedvezőtlenül hat a beruházásokra és az idegenforgalomra is

A Vajdasági Magyar Szövetség támogatja a lakosság környezeti zajok elleni védelméről szóló törvényjavaslat elfogadását, mondta a Szerb Képviselőház mai ülésén Fremond Árpád, a VMSZ képviselője. A törvényjavaslat arra törekszik, hogy mérsékelje a környezeti zajok emberekre gyakorolt hatását, melyek jelentősen kihatnak a lakosság fizikai és mentális egészségére is, mondta Fremond.

Hozzátette, a zaj kedvezőtlenül hat a beruházásokra és az idegenforgalomra is. A mezőgazdaság okán is a javaslat mellett szavaz a VMSZ, mivel a zajok miatt gyakran a termőföldek is értéküket vesztik. Negyven évvel ezelőtt Szerbia elfogadta a lakosság zajok elleni védelméről szóló törvényt, majd egy évvel később annak a végrehajtásáról szóló szabályzata is megfogalmazásra került, emlékeztetett a VMSZ képviselője, aki hozzátette, hogy az építkezésekre vonatkozóan megelőző intézkedéseket foganatosítottak.

Fremond Árpád hangsúlyozta továbbá, hogy a zaj a harmadik tényező, ami káros hatással van a környezetünkre, egészségünkre. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Nyugat-Európában évente csaknem egymillió emberi életévet veszítünk a környezeti zajok miatt.