2024. április 25., csütörtök

Ludas volt fél Vajdaság központja

Vasárnap megtartották a hagyományos ludasi betyárnapot

Vasárnap tizedik alkalommal rendezték meg Ludason a betyárnapot, amelynek keretében számos színes programot, többek között bográcsosfőző versenyt és lovasbemutatót tartottak.

Az esemény megnyitóján Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elégedettségét fejezte ki, hogy idén is nagy tömegeket vonzott a rendezvény.

Hozzátette, hogy a bográcsosfőző versenyre ötven csapat nevezett be különböző kategóriákban. Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a betyárnap mellett a hétvégén tartották meg a Ludas települések találkozóját is. Ennek keretében Ludasra látogattak az erdélyi Marosludas és a magyarországi Ludas település képviselői, akik szintén részt vettek a betyárnapon.

A főzőversenyre ötven csapat nevezett be (Fotó: Patyi Szilárd felvétele)

A főzőversenyre ötven csapat nevezett be (Fotó: Patyi Szilárd felvétele)

A rendezvényt hivatalosan dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy nemrég Ludason megtartották a fokhagymafesztivált is.

– Ez a két rendezvény nagyon jó példa arra, hogy egy kis közösség hogyan tudja elérni azt, hogy a környék apraja-nagyja ellátogasson a településre, és a település híre nagyon messze eljusson. Ma Ludas nemcsak Szabadka, hanem fél Vajdaság központja, hiszen Adáról, Szenttamásról, Magyarkanizsáról, a Szabadka környéki városok mindegyikéből vannak főzőversenyzők és látogatók – emelte ki beszédében.

A rendezvény megnyitója után lovasok és fogathajtók mutatták be tudásukat a közönségnek. Emellett kirakodóvásár várta az érdeklődőket, a gyermekek számára pedig zsákban futó és kötélhúzó versenyt tartottak.

A helyszínen megtekinthetők voltak a szabadkai Old Timer Egyesület régi gépjárművei, valamint jótékonysági tárgysorsjátékot is tartottak. A játékból származó bevételt a ludasi Civil Ház felújítására fordítják.