2024. április 26., péntek
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, OSLO

Érdekes lesz a mezőny

Szombaton a szabadfogásúak programjával Oslóban elrajtolt a felnőttek birkózó-világbajnoksága. Az, hogy olimpia évében rendhagyó módon mégis megrendezik ezt a versenyt, a pandémia okozta zűrzavar következménye, hiszen amikor kiderült, hogy 2021-re halasztják az ötkarikást, Belgrád próbálta megrendezni a vb-t, végül mégiscsak világkupa lett belőle.

A furcsa rendezési idő furcsa mezőnyt is hoz, hiszen a legnagyobb és legkomolyabb eredményekben gondolkodó versenyzők zöme az olimpiához időzítette az elmúlt öt év felkészülését, így sokakkal megtörténik majd, hogy a norvég fővárosban elkezdődött világtalálka egyszerűen nem fér bele a felkészülési és fogyasztási, formaidőzítési időszakba, így hosszú időn belül nyilván először történik meg például a magyarokkal, hogy nem a szinte teljes csapatot viszik el, hiszen a szabadfogásban csak négyen indulnak, a lányoknál pedig csupán Németh Zsanett (76 kg). A kötöttfogású különítmény hagyományosan népes lesz, de csupa fiatal arccal, elkezdődik a teljes nemzedékváltás.

Szombaton a junior-Európa-bajnoki bronzérmes Gamzatgadzsi Halidov (61 kg) és a felnőtt-Eb-ötödik Kuramagomedov Murad (74 kg) mutatkozott be, vasárnap pedig a szintén junior-Eb-harmadik Vida Csaba (79 kg), ám egyikük sem jutott túl a selejtezőn: Gamzatdadzsit az iráni Amzadhali győzte le 5:0-ra, Kuramogomedovot az ukrán Tohuzov múlta felül 10:0-ra, míg Vidát 5:5-nél betusolta a kazah Szakajev. Ma Antal Dániel (70 kg) lép szőnyegre a világbajnokságon, amely ezúttal rendhagyó módon kilenc napon át zajlik.

A kötöttfogású magyar csapat, 60 kg: Kecskeméti Krisztián. 63 kg: Torba Erik. 67 kg: Vancza István. 72 kg: Fritsch Róbert. 77 kg: Lévai Tamás. 82 kg: Szabó László. 87 kg: Takács István. 97 kg: Szőke Alex.

A szerb csapatban Zaur Efendiev a brunei Batirovval rajtol a szabadfogás 70 kg-os súlycsoportjában, de volt már egy fellépőnk Hetik Cabolov révén, aki a 74 kg-os súlycsoportban előbb fölényesen legyőzte a lengyel Rybickit és a kolumbiai Barriost, de már az első komolyabb riválisnál megbotlott, a fehérorosz Nurkjau legyőzte, így Cabolov kiesett.

Mivel az Eb-n sem indult senki, női mezőnyben itt sem lesz versenyzőnk, kötöttfogásban viszont igen, méghozzá esélyesekkel is. Mert ide kell mindenképpen sorolni az olimpián bronzérmes Zurabi Datusnasvilit (87 kg), a világbajnok Nemes Viktort (77 kg) és a világbajnoki érmes Mihail Kajaiát (97 kg) is, akik minden mezőnyben képesek a jó eredményre. Azt már az olimpia előtt tudni lehetett, hogy az ötkarikást megjárt Nemes Máté (67 kg) nem lép fel ezen a világbajnokságon, helyette pedig a fiatal magyarkanizsai Nagy Szebasztián kap lehetőséget. A további csapattagok, 63 kg: Perica Dimitrijević. 72 kg: Aleksa Erski. 82 kg: Branko Kovačević. A kötöttfogású programot csütörtöktől vasárnapig rendezik meg.