2024. április 27., szombat
ATLÉTIKA

Világost rangos díjra jelölték

Az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) minden ősszel odaítéli az Év Atlétája és az Év Feltörekvő Tehetsége díjat annak a férfi és női sportolónak, akik a szezon során a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtották a kontinens szülöttei közül. A kishegyesi Világos Adriana komoly elismerésben részesült azáltal, hogy őt is beválasztották a feltörekvő tehetségek női kategóriájának (Rising Star of the Year) tíz jelöltje közé. A karrierjében idén nagy áttörést elérő gerelyhajító az U20-as Eb-n második, az U20-as vb-n pedig – korosztályos világcsúcsot dobva – első helyet szerzett. Ebben a fiatalok számára kiírt értékelésben a 23 év alattiakat veszik számításba, Adriana pedig a maga 17 évével a legfiatalabb jelölt, miközben ellenfelei között ott van például a középtávfutó Femke Bol és Keely Hodgkinson is, akik az olimpián már dobogóra is állhattak. A kategóriában legutóbb az ukrán Jaroszlava Mahucsikot díjazták, aki idén Tokióban magasugrásban harmadik lett.

A jelöltekre az EAA tagjai, a sajtó képviselői, egy szakértői csoport, valamint október 3-ig a rajongók is szavazhatnak, mindezen voksok összesítéséből áll össze a végső sorrend. A felnőttek és a feltörekvő tehetségek férfi és női győztesét október 16-án Lausanne-ban hirdetik ki.

Korábban egyszer volt már szerbiai nyertese ennek a díjkiosztónak, 2013-ban a férfi feltörekvő tehetségek között a 400 gátas Emir Bekrić lett a befutó.