2024. április 27., szombat
KERÉKPÁROZÁS – VB, BELGIUM–FLANDRIA

A francia címet védett

Viszonylag kevés időnek kellett eltelnie Peter Sagan triplázása után, és máris újra címvédés történt a kerékpáros-világbajnokságok csúcseseményén, az elit férfi mezőnyversenyen. Tegnap a flandriai vb-n a francia Julian Alaphilippe a viadal döntő szakaszában többször is támadott, míg végre összes riválisát le tudta rázni, és bő félperces előnnyel ünnepelt Leuvenben. A magyar Peák Barnabás nem fejezte be a megmérettetést.

Számunkra azonban a szombati felnőtt női mezőnyversenyt volt érdemes a leginkább várni, egy mindössze 20 éves lány, Vas Blanka miatt. A magyar versenyző – aki az elmúlt néhány évben szinte minden kerékpáros szakágban alkotott már maradandót – a közel 160 kilométeres verseny végjátékában kiválóan helyezkedett, szemmel láthatóan kirobbanó erőben volt, és az enyhén emelkedős hajrában végül csak a hatalmas, 7-7 fős csapattal érkező olaszok és hollandok egy-egy klasszisa, Balsamo és Vos, illetve egy rutinos lengyel (Niewiadoma) tudta megelőzni – világbajnoki negyedik lett a magyar lány!

Az U23-as fiúk versenyén is szoríthattunk magyarokért, olyannyira, hogy közülük a szintén remekül menő Fetter Erik az utolsó kilométeren belül az ezüstéremért indított támadást, de bedarálta őt a sor, bár a szökő olasz Baroncinit már nem érték utol.

Végeredmény, női junior-mezőnyverseny (Leuven–Leuven, 75 km): Zoe Bäckstedt 1:55:33 óra, Kaia Schmid a. i., Linda Riedmann +57 mp stb. Felnőtt női mezőnyverseny (Antwerp–Leuven, 157,7 km): Elisa Balsamo 3:52:27 óra, Marianne Vos a. i., Katarzyna Niewiadoma +1 mp, Vas Kata Blanka a. i. stb. U23-as férfi mezőnyverseny (Antwerp–Leuven, 161,1 km): Filippo Baroncini 3:37:36 óra, Hailu Ghirmay +2 mp, Olav Kooij a. i., … 40. Fetter Erik +17 mp, … 56. Karl Ádám +2:41 perc stb. Felnőtt férfi mezőnyverseny (Antwerp–Leuven, 268,3 km): Julian Alaphilippe 5:56:34 óra, Dylan van Baarle +32 mp, Michael Valgren a. i. stb.