2024. március 29., péntek

Bakuban és Jerevánban megemlékeztek a hathetes háború évfordulójáról

A Hegyi-Karabah miatt kitört fegyveres konfliktusban több mint 6600-an haltak meg, és az azeriek nagy területeket foglaltak vissza az örmény többségű beékelődés területén és annak környékén.

Azeri katonák a háborúban meghalt bajtársaik fényképével meneteltek hétfőn a főváros, Baku központjában. Az örmény fővárosban, Jerevánban több ezren vonultak a Jerablur katonai temetőbe, hogy fejet hajtsanak az ott eltemetett katonáik sírjánál.


A tavalyi háború akkor ért véget, amikor Nikol Pasinján örmény miniszterelnök aláírta az orosz közvetítéssel létrehozott tűzszüneti megállapodást, amely révén jelentős hegyi-karabahi, illetve azzal szomszédos, részben örmények lakta területek kerültek azeri ellenőrzés alá.

Azerbajdzsán győzelmét a 2020. évi háborúban főként a szövetségese, Törökország szállította drónok bevetésének tudják be - jegyezte meg a dpa német hírügynökség.

Hegyi-Karabah az Örményország támogatását élvező helyi örmények kezén volt az 1994. évi szakadár háború óta, és továbbra is ők ellenőrzik a terület nagyobb részét a tavaly őszi harcok óta.