2024. április 27., szombat

Emberi jogok a pandémia idején

Tizennyolcadik alkalommal tartották meg a nemzetközi tudományos konferenciát Újvidéken

Az újvidéki Gazdasági és Igazságügyi Jogi Kar az idén 18. alkalommal szervezi meg a Dr. Slavko Carić jogi napokat. Az idei konferenciát pénteken tartották meg Jog és társadalom a pandémia idején elnevezéssel. A négy szekción belül a koronavírus-járvány okozta kihívásokkal foglalkoztak, főként az emberi jogok védelmével és gyakorlásával, de szó esett az otthon végzett munkáról, valamint kitértek a pandémia politikai és gazdasági hatásaira is. Az ünnepélyes megnyitón részt vett dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár is.

– A konferencia kitűnő alkalom arra, hogy beszéljünk a társadalmi problémákról és azokról a jogi szabályozásokról, amelyek a pandémia idején merültek fel. Meglátásom szerint fontos az emberi jogokról, a gazdasági és politikai tevékenységről is szót ejteni. Örülünk annak, hogy az intézmény a saját tevékenységi körén kívül a társadalom sajátos problémájának megoldásán is gondolkodik – emelte ki Milošević.

Dr. Vesna Vučković, a montenegrói Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint az összejövetel nemcsak az elméletekkel és tudományokkal foglalkozó tudósok, hanem a gyakorlattal foglalkozó tudósok számára is nagy jelentőségű, mert a járvány még mindig ismeretlen a társadalomban.

– A prezentációm címe Az emberi jogok védelme a pandémia alatt. Fontosnak tartottam foglalkozni a témával, mivel a koronavírus-járvány elleni küzdelemre irányuló intézkedések hatást gyakoroltak az alapvető emberi jogokra. Előadásomban a szabad mozgáshoz és gyülekezéshez való jog korlátozásáról fogok beszélni, illetve az egészséghez és az oktatáshoz kapcsolódó jogokról. Nyilvánvaló, hogy határozott intézkedésre volt és van szükség a járvány visszaszorítása érdekében, de ugyanakkor az emberi jogokat is tiszteletben kell tartani – fejtette ki az előadó.

A jogi kar dékánja, dr. Mirko Kulić kiemelte, az egyetem tevékenysége az oktatási és tudományos kutatómunka egységén alapul.

– Az egyetemen működő karok tudományos kutatásokat végeznek a tudomány és a kreativitás fejlesztése, valamint az oktatás minőségének javítása érdekében. Célunk, hogy diákjainkat megismertessük a tudományos kutatásokkal is, ezért is szervezünk minden évben egy konferenciát, amelyen bemutatjuk az aktuális kutatásainkat. A járványhelyzet miatt az idén kevesebb külföldi előadónk van, az előző években többen érkeztek Horvátországból Romániából, Macedóniából, Oroszországból is – mondta a dékán.

Az idei konferencián 35 előadó vesz részt, elsősorban Újvidékről és Belgrádból érkeztek, de néhányan Boszniából, Montenegróról is el tudtak jönni, valamint Grúziából és Ciprusról is érkezett egy-egy előadó.