2024. május 8., szerda

Törvény védi majd a Hilandart

A Görögország északi részén, a Szent Hegyen (Atosz) található Hilandar-kolostor kulturális és történelmi örökségének megőrzéséről szóló törvényjavaslat megvitatásával folytatták a képviselők tegnap a kedden megkezdett ülést a köztársasági képviselőházban. A törvényjavaslat célja, hogy Szerbia folyamatos, törvényen alapuló támogatást nyújtson a szerbség számára nagy jelentőséggel bíró Hilandar-kolostor kulturális és történelmi örökségének megőrzéséhez, és ennek keretében segítse a kolostor megújítását, újjáépítését és megőrzését.

A kolostor, amely az Atosz-hegy teljes örökségével együtt sz UNESCO kulturális és természeti örökség világörökségének része, 1198-as alapítása óta önálló szerzetes intézményként létezik. A szerb szellemiség, kultúra, oktatás és hagyomány egyedülálló központjaként tekintenek rá.
Maja Gojković művelődési és tájékoztatási miniszter a parlament tegnapi ülésén a törvényjavaslat ismertetésekor rámutatott, Szerbia szisztematikus felelősséget vállal ezáltal a szerb szellemiség és kultúra egyedülálló központja iránt. Kiemelte, ugyan az elmúlt években sem okozott a Hilandar-kolostor támogatása gondot, ám ezáltal biztos pénzügyi támogatással segítik a kolostor működését és újjáépítését. Emlékeztetett arra ugyanis, hogy 2004-ben a Hilandar kigyulladt, és ebben a tűzben hatalmas károkat szenvedett. A tűz okozta károk helyreállítására azóta Szerbia összesen 1,767 milliárd dinárt különített el.


Gojković elmondta azt is, hogy a törvényjavaslat alapján alakul majd egy kormánybizottság, amelynek a feladata a Hilandarban található kulturális örökségről való gondviselés lesz. Első körben a kormánybizottság elnöki tisztségét Maja Gojković tölti be, helyettese Nenad Popović innovációs miniszter lesz. A kolostornak szánt összeget háromévente különítik majd el az állami költségvetésből.
A törvényjavaslatra a parlamenti képviselők nem nyújtottak be módosítási indítványt, így várhatóan ma megszavazzák. Ma döntenek a korrupcióellenes törvény módosításáról és a képviselők viselkedési kódexének módosításáról is.