2024. április 24., szerda

Egy helyen minden, ami organikus

Csenejen megnyílt az Organikus termékek egy helyen elnevezésű elosztóközpont, amelyet az újvidéki önkormányzat támogatásával alapítottak meg.
A projektum az európai organikus termékdisztribúció gyakorlatából merített ötletet, ezen a helyen mindig friss, helyi termesztésű organikus termékeket lehet vásárolni. Az elosztóközpontban különféle, Újvidék területéről származó, organikus mezőgazdasági termékeket gyűjtenek be, majd itt szétválogatják őket, csomagolják, és továbbítják a megrendelők címére. Ezenkívül az elosztóközpontban elemzik a fogyasztók pozitív, vagy negatív visszajelzéseit is. Miloš Vučević, Újvidék polgármestere tegnap Csenejen meglátogatta a disztributív központot, és elbeszélgetett az Organikus ültetvények – Újvidék Egyesület tagjaival.

– Köszönettel tartozom a cseneji gazdáknak és az újvidéki termelőknek, valójában úgy dolgoznak, mint egy nagy család, a piac egyesítette őket, közösen lépnek fel annak érdekében, hogy minél versenyképesebb, egészségesebb és minőségibb termékeket készítsenek. Szeretnénk segíteni a kisebb mezőgazdasági gazdaságokat, és odafigyelünk azokra is, akik sikeresen dolgoznak. Az elmúlt 10 évben az újvidéki önkormányzat 35 millió dinárt irányozott elő a városi költségvetésben az organikus termesztés támogatására. Ennek érdekében sok akciót szerveztünk, közösen léptünk fel számos vásáron, folyamatos oktatást biztosítunk az érdeklődők számára, segítettünk a felszerelések beszerzésében stb. Az idén minden eddiginél nagyobb összeget fordítottunk az organikus termesztés támogatására (5,5 millió dinár), és arra törekszünk, hogy minden évben emeljük ezt az összeget. Jó hírnek számít, hogy október végéig megkezdődnek a munkálatok a Csenej felé vezető szennyvízhálózat kiépítésén. Ezeket a munkálatokat a Tiszta Szerbia projekt keretein belül bonyolítják le, sikeresen pályáztunk, és támogatást nyertünk, aminek köszönhetően csaknem 20 kilométer szennyvízhálózatot építhetünk meg Csenej felé, egy víztisztítóval, ami teljes mértékben kielégíti a település igényeit. Csenej polgárai már nagyon régóta vártak erre a pillanatra, és az állam támogatásának köszönhetően most ezt is sikerült megvalósítani – mondta Újvidék polgármestere.

Nada Letić, az Organikus ültetvények-Újvidék Egyesület elnöke kifejtette, hogy az egyesületet 2014-ben alapították, és kifejezte reményét, hogy a termékeket sikerül Újvidék területén kívül is értékesíteni.
– Sokfajta termékkel rendelkezünk, vannak késztermékeink, valamint átdolgozott gyümölcsből és zöldségből származó készítmények is. A családom 2 hektáron termel, azt szeretnénk értékesíteni, amit saját magunknak is termelünk, mert elsősorban a gyermekeinknek akartunk egészséges táplálékot biztosítani, ez volt az eredeti ötlet. Segítünk egymásnak, együtt lépünk fel a vásárokon és a különféle rendezvényeken, hirdetjük termékeinket az interneten. Jelenleg 11 termelő készítményei vannak készleten, az egyesületnek pedig több mint 20 tagja van – hangsúlyozta Letić.