2024. április 27., szombat

Szerbia a nyugat szeméttelepe?

Befejeződött az Ökológiai felkelés Belgrádban – Nagybecskereken is tüntettek a környezetvédők

Több mint 30 környezetvédelmi szervezet összefogásával szervezték meg az Ökológiai felkelés elnevezésű tüntetést ma Belgrádban. A tiltakozók délután két órakor gyülekeztek, és a Brankov-hídig vonultak. Itt kisebb összetűzésekre került sor a közlekedők és a tiltakozók között, mert a rendőrség nem zárta le időben a forgalmat – jelentette az N1 televízió helyszíni tudósítója, aki Újbelgrádig kísérte a felvonulást.

A tüntetésen számos környezetvédelmi aktivista szólalt fel, akiket több híresség is támogatott megjelenésével. A szóvivők hangsúlyozták az ivóvíz minőségének fontosságát, a légszennyezés mértékét, de a termőföld pazarlásának problémájára is kitértek. Szavaik szerint országunkban egyre több vízerőmű épül, rengeteg erdőt vágnak ki, mértéktelenül terjeszkedik a bányászat és a szükségesnél több kőkitermelőt létesítenek. Hozzátették, hogy szerintük „fenyegetik és elverik azokat, akik meg merik említeni a környezetszennyezés mértékét Szerbiában”.

LÍTIUM ELLEN, IVÓVÍZ MELLETT

A felszólaló kutatók elsősorban a loznicai Rio Tinto vállalat működését és létezését vitatták: amennyiben valóban elkezdődik a lítium-kitermelés, Szerbia egész területén lezárják az utakat – üzenték az illetékeseknek. Svetlana Ceca Bojković és Anita Mančić színésznők szerint „nem engedhetjük meg magunknak, hogy országunk a nyugat piszkos iparának szeméttelepe legyen”.

A belgrádi tüntetéssel egyidőben a nagybecsekereki környezetvédők ismét szerveztek egy megmozdulást a megfelelő minőségű városi vízellátásért. A Nagybecskerek szomjas! elnevezésű kezdeményezés keretében a közlekedés résztvevőit arra kérték, hogy kétszer dudáljanak, ha elegük van a nyilvános öko-kút használatából. Ugyanakkor emlékeztették a városvezetést arra, hogy a nagybecsekerekiek 17 éve kénytelenek palackozott vizet inni.

„A TÜNTETŐK NEM ELÉGGÉ ÉRTESÜLTEK”

A történésekre reagálva Ana Brnabić kormányfő elmondta, hogy a környezetvédelmi megmozdulás tagjai nemes célokért küzdenek, ugyanakkor nem érti, hogy miért akkor került sor a tüntetésre, amikor végre olyan vezetése van az országnak, amely valóban gondoskodik az ökológiai problémák megoldásáról. A kormányfő hangsúlyozta, hogy az állami szervek 2014 óta 600 millió dinárt fektetett a hőerőművek légtisztitó berendezéseinek fejlesztésébe. Emlékeztetett arra is, hogy a szerb kormány elfogadta a megújuló energiaforrásokról és a klímaváltozásról szóló törvényeket is. Hozzátette, hogy a tüntetők többsége valóban a problémák megoldását sürgeti, de nem eléggé értesült azokról az intézkedésekről, amelyeket az állami vezetés foganatosított. Így „elpolitizálódott a mai tiltakozás” – mondta Brnabić.

Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter viszont nyíltan választások előtti kampánynak nevezte a környezetvédelmi megmozdulást. Ugyanakkor biztosította a közvéleményt arról, hogy a lítium-kitermelésről, az ezt feldolgozó üzemek megnyitásáról és az elektromos autógyárak alapításáról referendumon szavazhatnak majd a lakosok.