2024. április 26., péntek

Első lépés a programozás világában

Nyílt napok a Logiscool programozóiskolában

A Logiscool programozóiskola 2014-ben Magyarországon jött létre. Szerbiában két éve van jelen, és jelenleg öt városban működik. A Logiscool szerbiai, köztük a szabadkai iskolájában szeptember harmadika és 25-e között nyílt napokat tartanak, ami lehetőséget nyújt a gyermekeknek arra, hogy egy foglalkozás keretén belül kipróbálják, hogyan készülnek a videojátékok, mindeközben pedig a szülők megismerkedhetnek ezzel az egyedülálló oktatási módszerrel.

Lapunk kérésére Rózsa Zsombor, a szabadkai Logiscool vezetője mesélt a nyílt napokról.

– A Logiscool jelenleg 22 országban van jelen, és világszerte 110 000 gyermek tanul programozni ezekben az iskolákban. A nyílt napokon és az iskoláinkban általánosságban elmondható, hogy a videojátékok biztosítják a megfelelő környezetet, mivel ezek a játékok rendkívüli módon érdeklik a gyerekeket, és a fiatalok körében az egyik legnépszerűbb tevékenységnek tekinthető. Nálunk a gyermekek úgy tanulnak meg nagyon fontos dolgokat, hogy az egészet játéknak élik meg. Amikor eljönnek hozzánk, egy kilencven perces foglalkozás keretében dolgozzák ki a saját projektjüket. Ezeknek az óráknak teljesen más hangulata van, mint a közoktatásban. Műhelymunkaként tekintünk ezekre a foglalkozásokra, amelyek keretén belül egy fiatal oktató vezeti a projekt kidolgozását. A gyerekeket négy fontos állomáson vezetjük át. Először is lennie kell egy jó ötletnek, amit a gyerek is szolgáltathat, majd az egészet meg kell tervezni, ki kell gondolni, hogy hogyan nézzen ki, hogy milyen karakterek legyenek benne, hogy milyen hanghatások színesítsék a játékot. A harmadik a legnehezebb része az egésznek, ebben egy programnyelv segítségével létrehozzák a játékot, míg a negyedik lépést a tesztelés jelenti, amikor is megvizsgálják, hogy minden működik-e. A gyermekek számára nagy öröm, amikor letesztelik a játékot, és kijavítják az esetleges hibákat, ami után úgy mehetnek haza, hogy a játékuk tökéletes lett és otthon is tudnak vele játszani – fogalmazott Rózsa Zsombor.

Beszélgetőpartnerünk elmondása szerint a gyermekek, miközben elsajátítják a digitális írástudás képességét, fontos fogalmakat megtanulnak az informatika, matematika, természettudományok világából –, ha például egy olyan játékot terveznek, amely az űrben játszódik, azt is tudniuk kell, hogy az űrben nincs gravitáció, és tanulmányozniuk kell, hogy a testek hogyan viselkednek abban a térben, és az elméleti tudáshoz egy virtuális élményt fűzhetnek hozzá. Rózsa Zsombor arra is kitért, hogy a gyerekek sokszor elmondják nekik, hogy az iskolában két dolgot tanulnak meg párhuzamosan, a programozást és az angol nyelvet.

– A Logiscoolban folyamatosan frissítjük az oktatási programunkat. A klasszikus iskolai oktatásban a gyerekek olykor éveken keresztül tanulnak olyan dolgokat, amik már rég elavultak, nálunk azonban havonta-kéthavonta jönnek az innovációk, az új ötletek. A Logiscoolba való beiratkozáshoz, illetve a nyílt napon való részvételhez nem szükséges előtudás, hisz ez a programozás világában megtett első lépés is lehet, de természetesen olyan kurzusaink is vannak, amelyek olyan gyerekeknek szólnak, akik járatosabbak az informatika világában. Héttől 18 éves korú gyerekek, fiatalok jelentkezését várjuk. Azt tapasztaljuk, hogy az érdeklődés hatalmas. Örülök annak, hogy sok szülő felismeri a programozás jelentőségét, és azt vettem észre, hogy vannak olyan szülők, akik felvállalják azt is, hogy távolabbi településekről, például Topolyáról is elhozzák a gyereküket. Azt hiszem, hogy előbb vagy utóbb, de lesz pozitív hozadéka ennek a befektetésnek – nyilatkozta Rózsa Zsombor.

Az érdeklődők a nyílt napon való részvételre a www.logiscool.com/rs-hu oldalon regisztrálhatnak.