2024. április 23., kedd
NAGYBECSKEREK

Sörnapok után Víznap

A Nagybecskereki Akció (ZRAK) polgári egyesület bejelentette, hogy ma, szombaton Víznapot tartanak, utána pedig megtartják a hatodik tiltakozó felvonulásukat a város utcáin.

Ha már a városban vannak Sörnapok, sörgyár nélkül, akkor értelemszerűen meg kell szervezni a Víznapot is, mivel nincsen ivóvizünk – olvasható az egyesület felhívásában. A „rendezvényt” szombaton 16.30 órakor tartják meg a nagybecskereki Kristálypalota sportcsarnok parkolóján. Annak keretében pedig vízivó verseny is lesz, ahol természetesen palackozott vizet isznak a versenyzők és nem csapvizet, amelynek fogyasztása immár 18. éve tilos a legnagyobb bánáti városban. A versenyt három kategóriában szervezik: a tiltakozáson részvevő kerékpárosok, a motorkerékpárosok, valamint az autósok körében.

A magas arzéntartalom miatt Nagybecskereken 2004 óta tilos a vezetékes víz emberi szükségletre való használata. Az önkormányzat 2015-ben egy magáncéggel kötött szerződést, de az általuk kiépített vízgyár nem teljesítette az elvárásokat.

Eltekintve a kisebb tiltakozásokról, mondhatni, hogy a nagybecskereki polgárok egészen jól tűrik a helyzetet. Aki teheti, az persze palackozott vizet vásárol, mások az egyetlen ökokútról hordják a vizet. Sokat viszont (anyagiak híján) továbbra is a csapvizet isszák.

Több mint egy hónapja annak, hogy minden szombaton a ZRAK egyesület szervezésében tiltakozó felvonulással próbálják gyors és hatékonyabb intézkedésre kényszeríteni az illetékeseket.