2024. április 26., péntek

Határszemle az ókéri mintaparcelláknál

A szakemberek szerint a múlt évhez viszonyítva átlagban 10 százalékkal kevesebb termés várható

Szakmai mezőgazdasági napot tartott a verbászi mezőgazdasági szakszolgálat szeptember 1-jén a vállalat ókéri (Zmajevo) mintaparcellái közelében. A határnézővel egybekötött összejövetelre – amelynek fő hangsúlya a mezőgazdasági szaktanácsadáson volt – a környező települések termelői mellett a növényvédőszerek és magtermelők képviselőit is meghívták. A szakszolgálat szakemberei mellett jelen voltak az Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet munkatársai is, akikkel a termelők a helyszínen megoszthatták tapasztalataikat, ugyanakkor előadást hallhattak a kísérleti fázisban lévő kukorica, szója, napraforgó és cukorrépa vetőmag-újdonságokról, végül megtekintették a mintaparcellákat.

Aleksandar Đuričković, a verbászi vállalat igazgatója elmondta, az időjárás az idén nem éppen kedvezett a mezőgazdasági kultúráknak, a jelenlegi helyzet nem a legjobb, de túl rossznak sem mondható.

−Az aszályos időszak és a hosszantartó hőség egyáltalán nem kedvezett a növényeknek, ennek ellenére bízunk abban, hogy a kár minimális, és hogy a termés a tavalyi hozamokhoz viszonyítva mindössze 10 százalékkal lesz kevesebb. Szakszolgálatunk dolgozói folyamatosan járták a terepet, és a termelőkkel folytatott beszélgetéseknek köszönhetően némileg sikerült javítani a hozamokon – fogalmazott Đuričković.

Értékelése szerint az idei mezőgazdasági napra tervezett program, valamint a szaktanácsadási előadások teljes egészében sikeresnek mondhatók.

−Tavaly a járvány miatt nem tudtunk személyesen találkozni, azonban szakértőink telefonon keresztül folyamatosan kapcsolatban álltak a termelőkkel, sőt, a vállalat szakemberei külön filmet készítettek amelyben rögzítették a gyakorlatban megvalósítható, a termelés fellendítésére és a hozamok növelésére utaló tanácsokat – tette hozzá a verbászi szakszolgálat vezetője.

A szeptemberi határszemlén jelen volt Mladen Petreš mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti tartományi titkárhelyettes is, aki elmondta, a titkárság folyamatosan támogatja a szakszolgálat különböző projektumait, és reményét fejezte ki, hogy ez az együttműködés a jövőben is folytatódik.

− Az alvállalkozók és a verbászi mezőgazdasági szakszolgálat szolgáltatásait igénybe vevő termelők elégedettek az elért eredményekkel és a már hagyományosnak mondható szolgáltatásokkal – fogalmazott a titkárhelyettes.

A szakmai napot követően a jelenlévők Goran Koprivica, a szakszolgálat munkatársa vezetésével megtekintették a szója-, a napraforgó- és a kukorica-mintaparcellákat, ezt követően pedig a nagyobb felületen lévő cukorrépa-parcellákat is.