2024. május 10., péntek

Vučić: Négy jelentős osztrák beruházás érkezhet Szerbiába

– Ausztria az egyik legjelentősebb befektető Szerbiában – jelentette ki Aleksandar Vučić köztársasági elnök, miután tárgyalásokat folytatott Sebastian Kurz osztrák kancellárral.

– Nem sokkal ezelőtt négy jelentős osztrák beruházásról beszélgettünk, amelyek az év végéig megkezdődhetnek, hiszen megtörténhet az alapkövek letétele, vagy megnyithatunk egy újabb gyártási részleget – válaszolta újságírói kérdésre Vučić.

Mint mondta, Ausztria a módszertantól függően a második vagy harmadik befektető Szerbiában.

– Az első hét hónapban több mint 22,3 százalékkal magasabb volt a kereskedelmi tőzsdénk, mint a 2019-es rekordévben – mondta.

Elmondta, hogy Szerbia továbbra is együttműködik az osztrák kereskedelmi kamarával, valamint a svájciakkal és a németekkel a duális oktatás kérdésében.

– A legfrissebb adatok szerint az általunk oktatott 4000 diák közül 70 százalék kapott állást a szakmájában. Ezek azok a változások, amelyeket bejelentettünk, és amiért kritizáltak minket, és fontos dolgok, amelyek miatt Szerbia halad előre – mutatott rá.

Rámutatott, hogy Szerbia költségvetési helyzete jó, hogy az államadósságot stabilan kell tartanunk, hogy Szerbia a leggyorsabban növekvő fizetésekkel és nyugdíjakkal rendelkező ország az egész régióban.

– Nem rendelkezhetnénk mindezekkel a barátokkal, olyan emberekkel, akik hisznek Szerbiában és annak jövőjében, mint ahogy hiszünk tudásukban, technológiájukban és támogatásukban" - hangsúlyozta Vučić.

A mai találkozón Aleksandar Vučić a Szerb Köztársasági Érdemrend Szalag kitüntetését adományozta Kurznak.