2024. április 26., péntek

Az MNT a topolyai Művelődési Ház társalapítója

Hamarosan a helyi járulék ismételt bevezetéséről dönthetnek a pacsériak – Ülésezett a topolyai községi képviselő-testület

Tizedik alkalommal ült össze tegnap ebben az összetételben Topolya község képviselő-testülete, amelyet ezúttal Tomik Nimród elnökhelyettes vezetett. A megjelent képviselők szavaztak a Topolya Község Művelődési Háza feletti alapítói jogok, részleges – 50 százalékos – átruházásáról a Magyar Nemzeti Tanács részére. Ezután az MNT is alapítójává válik az intézménynek, ez azt jelenti, hogy az igazgatóbizottságába és a felügyelőbizottságába is jelöl bizonyos számú tagot. Továbbá ez újabb támogatási források, anyaországi és más külföldi pályázati lehetőségek bevonzását jelentheti. Ezt követően olyan határozati javaslatról is szavaztak a képviselők, ami után a Srbijagas Közvállalat gördülékenyebben tudja a terveit végrehajtani a község területén végzendő hálózatbővítése alkalmával. A képviselő-testületi ülésen megtörtént a régi-új igazgatók kinevezése több községi alapítású közvállalat élére, miután lejárt a négyéves megbízatásuk. A képviselők elsőként a Telekrendezési, Útkezelési, Közművesítési és Településrendezési és -tervezési Közvállalat megbízott igazgatójáról, Dejan Jerkovićról szavaztak, majd a Komgrad Kommunális, Lakáskezelő és Építési Közvállalat igazgatónője, Domány Dudás Diana megbízatásáról döntöttek. A Piac Piacfenntartó és Szolgáltató Közvállalat igazgatói posztjával Dragana Ognjenović lett megbízva, Topolya Község Idegenforgalmi Szervezete megbízott igazgatói posztjával pedig Marina Krsmanović.

A jelenlevők jóváhagyták a Szabadkai Regionális Hullaéktároló Hulladékgazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaság közgyűlése által elfogadott, múlt évi nyereség elosztásáról szóló határozatot. A képviselői kérdés ezúttal a tanügyi dolgozók eddig tisztázatlan útiköltség-térítésére vonatkozott.

A korábban bejelentett napirendi pontokat kibővítették, így a képviselők döntöttek a pacséri helyi közösség területén október 28-a és november 7-e között esedékes, helyi járulékról szervezendő szavazásról. Ezzel kapcsolatban Szatmári Adrián elmondta, hogy a falubeli nyilvántartott szavazópolgárok 50 százalékának plusz 1 embernek kell pozitívan szavaznia a helyi járulék bevezetésére, mintegy 1000 embernek.

– Pacsér és Bácskossuthfalva, az ott történő fejlesztések és beruházások az ékes példái annak, hogy a helyi járulékból milyen pozitív dolgokkal lehet gazdagítani egy közösség életét. Ezért az önkormányzat teljes mértékben támogatja a következő 10 évre vonatkozó pacséri helyi járulék bevezetését, és bízunk benne, a polgárok is belátják, hogy enélkül nem haladhat a település az eddig megkezdett úton. Egyébként a községben két helyen, Tomislavcin és Felsőroglaticán nincs helyi járulék a lakosok döntése értelmében – tette hozzá a polgármester.