2024. április 26., péntek

Elfoglalnák az ellenállás utolsó bástyáját

Afganisztán irányítását szervezik a tálibok – Fájdalmas érzésekkel értékel a Pentagon

Washington fájdalmasnak és dühítőnek tartja, hogy Afganisztán ismét a tálib lázadók uralma alá került. Persze még nem teljesen, mert egy tartományt nem tudtak elfoglalni. De már megindították ellene a háborút, amit nem biztos, hogy megnyernek.    

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) vezetői elismerték: „fájdalmas és dühítő” érzés, hogy (ismét) a tálib lázadók uralma alá került Afganisztán. A védelmi miniszter, aki korábban tábornok volt és harcolt a közép-keleti országban, azonban jelezte: levonják a majdnem húsz év után minap véget ért háború tanulságait. Lloyd Austin azt is elmondta, hogy mindig büszke lesz arra a szerepre, amelyet betöltöttek ebben a háborúban.

A győztes tálibok közben az ország irányítását szervezik. Az idő azonban egyre jobban sürgeti őket, hiszen amióta a világias kormány augusztus közepén megbukott, Afganisztán sok nehézséggel találta magát szembe. A nemzeti valuta értéke folyamatosan csökken, az árak pedig megállíthatatlanul növekednek.

ÉLELMISZERHIÁNY FENYEGET

Az iszlamista tálibok alig tudják biztosítani a bankok, kórházak és az államigazgatás működését. Az ok prózai: nem értenek hozzá, a tálib megtorlástól tartó szakemberek jó része pedig külföldre menekült, vagy bujkál.

Vidéken még rosszabb a helyzet, a súlyos szárazság miatt élelmiszerhiány fenyeget, a humanitárius szervezetek egy küszöbönálló katasztrófára figyelmeztetnek.

A hatalom birtokosainak nincs megoldásuk ezekre a problémákra, kihívásokra. A győztesek abban reménykednek, hogy az új kormány megalakulása már önmagában enyhít a válságon. Ám ez inkább attól függ, hogy a külföld elfogadja-e az új vezetést. Az iszlamisták ezért mindent elkövetnek, hogy elhitessék a világgal alkalmasságukat az ország irányítására.

AHUNDZADÁÉ LEHET A FŐHATALOM  

A kormányalakítási konzultációkat már befejezték és hamarosan ismertetik a kabinet teljes névsorát. Eddig annyit tudni, hogy Abdul Gháni Baradar mollát (a tálib mozgalom társalapítóját, politikai szárnyának vezetőjét) külügyminiszterré, Mahammad Jakub mollát védelmi miniszterré, Khalifa Hakkánit pedig a belügyi tárca vezetőjévé nevezték ki.
Hírek szerint iráni mintára akarják megszervezni a hatalmi ágakat, s az ország legfőbb vezetője Hibatullah Ahundzada lesz, aki 2016 óta vezeti a tálibokat.

Kína, Oroszország, Törökország és több nyugati állam hajlandónak mutatkozik az együttműködésre az új rezsimmel, ha a tálibok ígéreteikhez híven tényleg tiszteletben tartják az emberi jogokat és hagyják külföldre menni mindazokat, akiket a koalíciós erők az evakuáció hétfői befejezéséig nem tudtak kimenekíteni.

KÉT IRÁNYBÓL TÁMADTAK

Az afganisztániak jelentős része azonban továbbra sem hisz abban, hogy a tálibok tényleg megváltoztak, és nem olyan – rémuralomra épített – rezsimet akarnak létrehozni, mint amilyet 1996 és 2001 között működtettek.

Bár az ország nagy részét már a tálibok ellenőrzik, egy tartomány, Pandzssir ellenáll nekik. Az utóbbi napokban már meg is támadták, de az ottani völgyet nagyon nehéz elfoglalni. Ez még az első kormányzati ciklusukban (1996 és 2001 között) sem sikerült nekik.

A hét elején két irányból próbáltak betörni a tádzsikok lakta Pandzssir-völgybe, ám az akció kudarccal végződött. A támadók mégis azt állítják, hogy súlyos csapásokat mértek a védőkre.

KITERJEDHET A HÁBORÚ

Fahim Dasti, a pandzssiri Nemzeti Ellenállási Erők (NRF) szóvivője tegnap tagadta ezt. Szerinte a tálibok több helyen is vereséget szenvedtek, 350-en közülük elestek és több mint 280-an megsebesültek, illetve 35-en fogságba estek. Közölte azt is, hogy a pandzssiriak elkötelezettek a békés rendezés iránt, de felkészültek a háborúra is. Megerősítette, hogy a tálibok bocsátkoztak harcba, amely már több fronton zajlik.

A héten a Pandzssirral szomszédos Baglán tartományban húzódó Andar-völgyben és a Pandzsírból Baglanba vezető Havak hágónál is voltak fegyveres összecsapások. „Az ellenállók megmutatták, hogy képesek megvédeni állásaikat. De nemcsak Pandzssir védelméről van szó, később a háború más irányokba is kiterjed” – figyelmeztetett Dasti.

A támadásokat azok után rendelték el a tálibok, hogy a múlt héten kudarcba fulladtak a pandzssir-völgyi ellenállókkal folytatott tárgyalásaik.
A tartomány megszerzése nehéz feladat, hiszen egy alig megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető.