2024. április 26., péntek

Tiodorović: Szeptember végéig biztosan emelkedik majd a fertőzöttek száma

Branislav Tiodorović epidemiológus értékelése szerint a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése legalább szeptember végéig eltart, mivel a fertőzés veszélye jelentősen megnőtt az iskolakezdés és a nyaralásukról hazatérők miatt – közli az N1 hírportál.

A munkaképes lakosság átoltottságával nem lehetünk elégedettek, és nagy kockázatot jelentenek a tömeges összejövetelek, ezért a közeljövőben is háromezer feletti új fertőzöttre lehet számítani naponta, országos szinten – mondta Tiodorović.

Hozzátette, hogy a napi új fertőzöttek számának a növekedése a hónap végéig eltarthat, ekkor a vírus valószínűleg megtalálja majd a gyengébb immunrendszerrel rendelkező személyeket is, akik még nem vették fel az oltást. Szavai szerint ezt követően stagnálás következik, de ez is napi 1000, 1500, vagy 2000 fertőzöttet jelent majd.

Szerinte ez a hullám nem lesz annyira erős, mint az előzőek voltak, mivel a polgárok egy része már felvette a védőoltást, és sokan közülük a veszélyeztetett kategóriákba tartoztak. Ha ezt sikerülne elérni a munkaképes lakosság körében is, akkor sokkal kedvezőbb lenne a helyzet – mondta a szakember.

Kiemelte, hogy az alacsonyabb oltakozási aránnyal rendelkező területeken további járványügyi intézkedéseket kell bevezetni, mert azok szigorú betartásával enyhülhetne a járványhelyzet. Hozzátette, hogy jelenleg nem indokolt a kijárási tilalom, vagy más szigorúbb intézkedés bevezetése.