2024. április 27., szombat

Rétest sütöttek Pacséron

A tízéves Szilágyi Gábor Amatőr Képzőművészeti Csoport jubileumi kiállítása

Minden várakozást felülmúló érdeklődés mutatkozott a hétvégén Pacséron a rétes iránt. Falubeliek, a gyógyfürdő vendégei, a szomszédos falvakból érkezők szerették volna megkóstolni a településen is nagy hagyománnyal rendelkező finomságot. A rendezvényen meg lehetett tekinteni a ma már kevesek által ismert, a nagymamáink receptje szerint gyúrt és nyújtott tésztából készült, sós és édes töltelékkel sütőbe kerülő finomság hagyományos munkafolyamatát. Illetve volt, aki árulta az otthon előre elkészített rétest. A Vajdasági Magyar Szövetség helybeli női fóruma által megálmodott Rétesfesztivál hivatalos megnyitóján Szabolcski Szabolcs, Pacsér tanácselnöke szólt néhány üdvözlő szót, illetve a szervezet elnök asszonya, Hunyadi Teréz köszöntötte a megjelenteket.

– Először szerveztünk Pacséron rétesfesztivált, igazából csak felmértük a terepet, hogy mekkora az igény az ilyen, vagy az ehhez hasonló rendezvények iránt. Azt kell, hogy mondjam, hogy kellemesen meglepődtünk a nagy érdeklődést tapasztalva, és majd a következő évi programot ennek tudatában szervezzük. Nagy igény mutatkozik ugyanis az igényesen, kézzel készült, hagyományos receptek és étkek iránt. Egészen más az ízvilág, mint a bolti, ipari készítésű ételek esetében – mondta el a főszervező, aki reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy jövőre is meg tudják szervezni a Rétesfesztivált.

Balázs Etelka tésztát nyújt, miközben Milka Čučković kivette a sütőből a sós tejföllel bélelt rétest (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Balázs Etelka tésztát nyújt, miközben Milka Čučković kivette a sütőből a sós tejföllel bélelt rétest (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A megnyitó hangulatát mulatós nótákkal emelte a helyi Pacséri Művelődési Egyesület keretében tevékenykedő Pacséri Magyar Dalkör dinamikus fellépése, illetve az idén megalapításának 10. évfordulóját jegyző Szilágyi Gábor Amatőr Képzőművészeti Csoport tárlata. Komáromi Gizella, a szervezet elnök asszonya ennek kapcsán elmondta, hogy szeretettel emlékeznek a csoport néhai vezetőjére, Halász Ilona tanárnőre, aki nem érhette meg ezt a kerek évfordulót.

– Csoportunk a megalakulását követően csatlakozott a művelődési egyesülethez, és vette fel Halász Ilona, Csöpi tanárnő javaslatára a Szilágyi Gábor nevet, hiszen falunk néhai szülöttje jeles festőnek számít a vajdasági képzőművészeti köztudatban. Jelenleg 13 tagot számlálunk, és igyekszünk heti rendszerességgel összejönni, vagy más program keretében alkotni. Munkálkodásunkat a helyi közösség támogatásának köszönhetően tudjuk tartalmasabbá tenni – nyilatkozta Komáromi Gizella, aki azt is hozzátette, hogy már nagyon várták az alkotók, hogy legalább másfél éves kihagyás után bemutathassák a falu közönségének a munkáikat. 

Októbertől ismét várja a kézműveskedni vágyó gyerekeket Csomortán Melinda (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Októbertől ismét várja a kézműveskedni vágyó gyerekeket Csomortán Melinda (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A Rétesfesztiválon jelen volt a művelődési egyesület keretében 2018-ban alakult Fagyöngy Kézműves Csoport is, Csomortán Melinda oktató az elmúlt időszak alkalmával készült gyermekmunkákat állította ki.

– Ezen a tárlaton csupán 10 gyermek alkotását sikerült bemutatnunk, de ennél lényegesen többen látogatták a foglalkozásokat. Októbertől, miután az iskolák már gördülékenyen beindítják a munkát, és ha minden az elképzelések szerint alakul – szeretnénk ismét megkezdeni a foglalkozásokat. Erről minden gyermeket időben értesítek – tette hozzá a kézműves tanfolyam vezetője, Csomortán Melinda.

Balázs Etelka diós és mákos rétest készített a fesztiválon, miközben kérdeztük, éppen nyújtotta a tésztát.

– Édesanyámtól és anyósomtól tanultam a hagyományos réteskészítés fortélyát. Régen a rétes tésztáját liszt, zsír és langyos víz, egy kevés ecet felhasználásával készítettük. Egyébként időigényes és macerás a rétes készítése, a tésztát türelemmel és hozzáértéssel kell kinyújtani. Bevallom, odahaza már a sok-sok teendőm mellett nem lenne rá időm megcsinálni, a családomnak, így boltban vásárolt tésztával készítek rétest – hallhattuk Balázs Etelkától.

A piactéren kirakodóvásár kezdődött, a gyerekeket kreatív foglalkozások várták Móric Melanie és a bajsai Etno Hagyományápoló Kétművesek Köre vezetésével, amit később – a lovaglással egybekötött további tervekkel együtt – elmosott egy kiadós nyári zápor.