2024. április 27., szombat

Szerbia és Magyarország is vészesen halad az önkényuralom felé

A világon Szerbia az első öt országba tartozik, amelyek az autokrácia felé haladnak, Brazília, Törökország, Magyarország és Lengyelország után. Ez utóbbi az első helyen áll a listán, amelyet a svéd V-Dem Intézet állított össze a demokrácia állapotáról – írja az N1 hírportál.

A göteborgi székhelyű intézmény közleménye szerint az önkényuralom felé haladó országok sokkal többen vannak a fejlett államoknál, valamint kihangsúlyozták, hogy az elmúlt tíz évben egyetlen észak-amerikai, nyugat- és kelet-európai ország sem haladt előre a demokráciában.

Magyarország, Lengyelország, Szerbia, Szlovénia és az USA nagy esést jegyeztek. Erre elsősorban a jog, a sajtó és a civil társadalom korlátozása miatt került sor – derül ki a közleményből.

Hozzátették, hogy Szerbiában csökkent a választási integráció, az akadémiai szabadság, a polgári társadalom és a szabad sajtó helyzete is, mindez hozzájárult az országnak az önkényuralom felé való haladásához, amely már 2013. óta tart.

Ettől az időponttól kezdve rosszabbodik a választások minősége, ami tovább romlott 2020-ban, amikor több ellenzéki párt bojkottálta a parlamenti választásokat – áll a közleményben.

Az első tíz ország közé tartozik Benin, India, Mauritius, Bolívia és Thaiföld is.

Szerbia 2020-ban a tíz évvel korábbi helyzethez viszonyítva 27 pontos visszaesést jegyzett. A közlemény szerint Szerbia 2010-ben választási demokárciaként, a tavalyi évben pedig már választási autokráciaként volt jegyezve.