2024. április 27., szombat

A tornyosi Ilonka a befutó

Szamárversenyt tartottak Királyhalmon – A két Vajda gyerek négy érmet szerzett

Cikkünkhöz képgaléria kapcsolódik, amely ITT érhető el.

Vasárnap délután Királyhalmán egy év kihagyás után nagy érdeklődés mellett ismét szamárversenyt szerveztek, immár a 38-at. A számos kísérő rendezvénnyel tarkított esemény kora délután fogathajtással kezdődött. A fogatok versenyét a fiatal Vajda Balázs nyerte Csinos nevű szamarával, második a tornyosi Katona Ferenc Márkó névre hallgató csődörével, a harmadik helyen pedig a győztes unokatestvére, Vajda Máté futott be a fogatával, mely elé Szikra volt befogva. Fogathajtásban tízen álltak rajthoz, a versenyszám után egyéb műsorszámok, például szalmabálagurítás következett.

Ilonka nem rohant, mégis győzött szamaragolásban (Gergely József felvétele)

Ilonka nem rohant, mégis győzött szamaragolásban (Gergely József felvétele)

Az izgalmas szamaragolásban két előfutamot rendeztek. A két tucat benevezett hosszú fülű hajtói hatos csoportokban álltak rajthoz és két kört kellett megtenni az olykor igencsak csökönyösködő, a kijelölt körpályát el-el hagyó állataik hátán. A közönség jól szórakozott, amikor valamelyik állat ledobta hátáról a zsokét, vagy visszafordult és az ellenkező irányba indult el a pályán, de olyan szamár is volt, amelyik átvágott a kör közepén, úgy kellett visszaterelni oda, ahol elhagyta a pályát.
A szamaragolást Katona Ferenc Ibolyka kancája nyerte, Csaba Henrikkel a „nyeregben", ami nem volt más, mint a szamár szőrös háta. A Vajda fivérek szamaragolásban is jeleskedtek, Vajda Máté Csinos nevű szamarával végig biztosan vezetett a döntőben a buta szamár a célvonal előtt néhány méterrel letért a pályáról és csak nagy vargabetűt leírva sikerül befutni a célba. A kacskaringós futással együtt is a második helyet szerezte meg Csinos és gazdája. A harmadik helyen Vajda Balázs futott be Szikra nevű szamara hátán.
A 38. szamárversenyre érkezők tombolán értékes nyereményekhez juthattak, az ötórai eredményhirdetés után a közönséget Lagzi Lajcsi szórakoztatta, majd az ő fellépése után a Pirosingesek zenekara húzta el vendégek nótáját.