2024. április 26., péntek

Újvidéki programajánló

Szobrok és miniatúrák

Az Amerikai Kuckó Művelődési Központ értesíti az érdeklődőket, hogy most, a nyár végén még kulturális eseményt rendeznek. A fából készült szobrok és miniatúrák kiállítását ma 19 órakor nyitják meg a szervezet helyiségeiben (Razzia áldozatai rakpart 2.), amely szeptember 24-éig tekinthető meg. Woody Malen (Saša Pavlović) az első látásra eldobott fadaraboknak új életet és értelmet ad. A művész összegyűjti a kiselejtezett, eldobott anyagokat és újrahasznosítja őket, új dimenzióba állítva azokat. A kiállítás a hatályban lévő járványtani intézkedések betartása mellett látogatható.

Zöld szerelem a vásárcsarnokban

A Green Love fesztivált a kedvezőtlen időjárás miatt az Újvidéki Vásár 2-es számú csarnokában tartják meg pénteken és szombaton, a legjobb hazai és külföldi lemezlovasok lépnek fel és örvendeztetik meg az elektronikus zene szerelmeseit. Az esemény első napján az egyik legnagyobb európai DJ, Regal fog fellépni. Mellette még két tehetséges fiatal hölgy, Lea Dobričić és Sesha is szórakoztatja a közönséget. A rendezvény másnapján egy izraeli lemezlovas mutatkozik be, Guy J. személyében. Ezt a felejthetetlen estét még Stefan Rončević, Runy és a feltörekvő tehetségnek számító Lanna fogja teljesebbé tenni. Belépőjegyeket a Gigstix hálózat elárusítóhelyeken lehet váltani 2490 dináros áron, egy napra 1490 dinárt kell fizetni a szórakozásért. A biztonságos buli érdekében a 18 évnél fiatalabbak nem vehetnek részt az eseményen, valamint a járványtani előírásokat is szigorúan be kell tartani.

A szerb–francia kapcsolatokról

A szervezet értesíti az érdeklődőket, hogy tegnaptól már megtekinthető YouTube-csatornájukon Dr. Aleksandra Kolaković – Francia kulturális behatások a külhonban élő szerbek körében a 20. század elején című előadása. Andrej Tišma a közép- és kelet-európai animációkról és a bemutatott videómunkákról fog beszélni, ezt az előadást mától tekinthetjük meg a Digitális Művészetek Világa (Svet Digitalne Umetnosti) YouTube-csatornáján. Az idén áprilisban és májusban tartották meg a közép- és kelet-európai animációs fórumot, az Európai Unió védnöksége alatt. A járványhelyzet miatt a tavalyi évhez hasonlóan az idén is online felületen került megrendezésre. Az esemény során húsz ország alkotójának mintegy negyven animációs munkáját mutatták be.

A Művelődési Központ Ifjúsági Tribünjének helyiségében szombaton 19 órakor mutatják be Tanja Čanji – A varázslat mestere című könyvét, a szerzőn kívül Miroslava Petrović, a kiadó, valamint Svetlana Fucić író és recenzens is felszólal majd.