2024. április 27., szombat

Parányi vitaminbombák

Mikrozöldség a microfarm polcaikról

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek a mikrozöldek, amelyeknek igen magas a vitamintartalmuk, emellett az ételek díszítésében is rendkívül jól alkalmazhatóak. A mikrozöldek, amit számos növényfaj magjának csíráztatásával előállíthatunk, nálunk még kevésbé ismertek, de a világháló segítségével könnyen találhatunk olyan termelőket, akiktől az év bármely szakában magunk is rendelhetünk ezen parányi immunerősítőkből.
A világhálón találkoztunk a Szőcs Balassa Teodóra és Szőcs Lehel által működtetett microfarm nevet viselő oldallal is. A fiatal pár különféle növényekből előállított mikrozöldeket kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Kérésünkre meséltek a mikrozöldek termesztéséről.
– Amikor korszerű kertészeti tippeket kerestünk az interneten, akkor találkoztunk először a vertikális termesztés fogalmával. És a vertikális farmok témáján belül akadtunk rá a mikrozöld termesztéssel kapcsolatos videókra, amikből megnéztünk néhányat, és tudtuk, hogy nekünk ezt ki kell próbálnunk. A mikrozöldek nagyon egészségesek és finomak, és viszonylag kis helyen is el lehet kezdeni a termesztésüket. Megnéztük és elolvastuk a termeléssel kapcsolatos tartalmakat, és láttuk, hogy ez külföldön mennyire népszerű, itthon viszont alig találni róla információkat. Egy ilyen vállalkozáshoz a legfontosabb egy megfelelő helyiség, ahol ki lehet alakítani a polcrendszert. Ezt megfelelő fénycsövekkel kell felszerelni, amik biztosítják az ideális fényt a növények növekedéséhez. A másik fontos dolog, amit külföldről tudtunk csak beszerezni, az ültetőtálcák. Harminccal kezdtük, de hamarosan már hatvan tálcán fogunk termeszteni – tudtuk meg a pártól.


Mint mondták, ma már szinte minden zöldségnek és gabonafélének van mikrozöld előállítására szolgáló vetőmagja. A szaporítóanyag beszerzésénél nagyon fontos tényező, hogy az bio minősítésű legyen, és ellenőrzött forrásból származzon. A Szőcs család egyelőre leginkább napraforgót, retket, brokkolit és repcét ültet, de természetesen folyamatosan kísérleteznek egyéb mikrozöldekkel is.
– A mikrozöldek termesztése során sok részletre oda kell figyelni, és ez vetőmagmag fajtánként változhat. Vannak magok, amiket ültetés előtt 12 órán keresztül kell előáztatni, valamelyiket viszont áztatás nélkül közvetlenül a termőföldre kell szórni anélkül, hogy betakarnánk földdel. Sokat kísérleteztünk, mire mi is megtaláltuk az ideális körülményeket minden magtípusnál. Az ültetést követi egy sötétben töltött időszak, ez a csíráztatási fázis, ami többnyire 3-4 napig tart. Ezután kikerülnek a fényre a már kihajtott kis növények és jó sok vizet kapnak. Fontos szerepet játszik még a hőmérséklet és a páratartalom is, mivel az első napokban érzékeny hajtásokról van szó. Egy átlagos termesztési fázis a beáztatástól a szüretelésig 7-12 nap között alakul. A napraforgó 10-12 nap alatt éri el a szüreteléshez alkalmas magasságot, míg a retek 6-7 nap után vágható. Viszont vannak olyan mikrozöldek, amelyeknél a termesztési idő akár 18-21 nap is lehet. Próbáltunk már néhányat ezekből a hosszan termő növényekből is, mint például a cékla vagy a metélőhagyma, de mivel korlátozott a helyi kapacitásunk, nem igazán éri meg ezekkel foglalkoznunk. Fontos tudni, hogy ezeknek a magoknak az ára többszöröse a hagyományos vetőmagokénak, így a hosszabb fejlődési ciklust igénylő vetőmagból készült csomagnak az ára is jóval magasabb lenne, erre pedig szerintünk nálunk még nem igazán alakult ki a kereslet – fogalmazott Szőcs Lehel.
A microfarm termékeivel egyelőre elsősorban a világhálón keresztül találkozhatnak a vásárlók, de a terveik szerint a jövőben egyre több helyen jelennének meg árujukkal.
– A mikrozöldet mindenkinek, kicsiknek, nagyoknak ajánljuk, olyanoknak, akik szeretnék feldobni az étkezéseiket és egy egészséges alternatívát kipróbálni. Mivel a gyerkőcök hajlamosak keveset enni, fontos, hogy az a kevés, amit megesznek, gazdag legyen tápanyagokban. Ha mikrozöldet esznek, nyugodtak lehetünk, hogy elegendő vitamin került a szervezetükbe. Mi is meglepődtünk, milyen könnyen a hétköznapi étrendünk részévé vált. Egyelőre csak a közösségi médián keresztül érjük el a vásárlóinkat. A facebookon és instagramon is megtalálnak bennünket, és itt adunk információkat a szüretek időpontjairól, valamint igyekszünk ötletekkel is szolgálni a mikrozöld felhasználási lehetőségeiről. A közeljövőben viszont szeretnénk több piacon is megjelenni, ehhez keresünk partnereket, valamint tervben van az is, hogy ősztől a bioboltok polcain is feltűnjenek ezek az apró csodanövények – mondta Szőcs Balassa Teodóra.