2024. április 26., péntek

Meg lehet előzni a szeméttüzeket

Az óbecsei Botra hulladéklerakó biztonságáról prevenciós intézkedésekkel gondoskodnak

Hőkamerás vizsgálatot készíttetett az óbecsei Botra szeméttelepen a Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft., és az eredmények azt mutatták: jelenleg nincs tűzgócpont a hulladéklerakó területén. A Botrán az utóbbi hat évben nem volt tűz, és hogy ez így is maradjon, további megelőző intézkedéseket tervez a vállalat. A vizsgálatot a hosszan tartó rendkívül magas hőmérsékletek, valamint a hazánkban a hulladéklerakókban gyakran kialakuló tűzesetek indokolták.

– A közeljövőben az óbecsei Linde Gas céggel egy kísérleti jellegű biztonsági rendszert építünk ki, ennek köszönhetően az országban első alkalommal mi használunk majd szén-dioxidot prevenciós célra és tűzoltásra. Tárgyalunk egy speciális folyadék beszerzéséről is, ami fűre, növényzetre és magára a szeméttelepre is fölvihető, és amivel szintén meg lehet előzni a tüzet. Mindez azért fontos, mert ahogy minden öngyújtó, amelyben van egy kis gáz, meggyulladhat, ugyanúgy minden szeméttelep, amelyen van egy kis metán, szintén meggyulladhat. Ha felelősségteljesen állunk hozzá és minden szükséges óvintézkedést megteszünk, annak az esélye, hogy ilyesmi megtörténik, a minimálisra csökken – mondta Velimir Cvejanov, a Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. környezetvédelmi munkatársa.

Nemrégiben a vinčai szeméttelepen ütött ki tűz, ezzel kapcsolatosan Dragana Katić, a Trash Hero Serbia nevű környezetvédelmi szervezet szerbiai koordinátora elmondta: a belgrádiak egészségére is káros tűz megelőzhető lett volna a szemét elkülönítésével, ugyanis a vegyes (szerves, egészségügyi, ipari stb.) hulladék különösen veszélyes: a rothadó szerves anyagok metánt bocsátanak ki, amely a többi hulladékkal reakcióba lépve könnyen meggyulladhat. Ezen a szeméttelepen a közeljövőben a szerb hadsereg végez majd hőkamerás vizsgálatot a tűzgócpontok felderítésére.

Óbecsén egyébként a múlt évhez képest a lakosság már sokkal pontosabban és gyakrabban válogatja szét a háztartási szemetet: újrahasznosíthatóként kell kiválasztani az üvegpalackokat, a kartont, az italos dobozokat, a műanyagot, a háztartási vegyszeres flakonokat, a műanyag tejes és joghurtos, illetve a PET1 és PET2 jelölésű palackokat. A további szelektálást, illetve a szállítást nagyban megkönnyíti, ha a polgárok kiöblítik a tejes és joghurtos palackokat, valamint összepréselik a műanyag csomagolóanyagokat.

A napokban 40 újabb, újrahasznosítható szemét gyűjtésére alkalmas sárga konténer kerül Péterrévére, és ezzel a település teljes területén megtalálhatóak lesznek ezek a konténerek. A község teljes lefedettségéhez Óbecsén hiányzik még mintegy 800 sárga konténer, ezek leszállításáig a lakosság továbbra is a zöld nejlonzsákokban gyűjtheti a másodlagos szemetet.