2024. március 19., kedd

Óvodai oktatás a gyermekek igényei alapján

Adán az új óvodai alapprogram alkalmazásáról rendezett szakmai tanácskozást az MNT

A Magyar Nemzeti Tanács által az új óvodai alapprogram alkalmazására indított képzéssorozat második állomása volt kedden Ada, a Čika Jova Zmaj Gyermekintézmény központi épülete, ahol 27 helyi óvodapedagógus vett részt a szakmai fórumon. A tanácskozáson az új óvodai alapprogram alkalmazásáról szerzett tapasztalataikat osztották meg a résztvevőkkel az óbecsei Labud Pejović Gyermekintézmény gyakorló óvónői, Tadić Еnikő pedagógus vezetésével. A szakmai tanácskozás résztvevőit és előadóit Boja Patyi Sarolta, a házigazda intézmény igazgatója köszöntötte, majd a képzést De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja nyitotta meg. De Negri Ibolya lapunknak elmondta, hogy az MNT Vajdaság egész területén megszervezi a szakmai tanácskozást, mert azt szeretnék, ha a vajdasági magyar óvodapedagógusok új ismereteket szereznének és átbeszélnék a szerbiai oktatási minisztérium által 2019-ben bevezetett új alapprogramot.

– Az alapprogram új szemléletet vezet be az oktató-nevelő munkába, így újításról beszélhetünk az oktatás területén. Az alapprogram új szemléletet képvisel, amely az óvodás gyermekek kreativitására, érdeklődésére, aktív hozzájárulására alapoz, valamint a reflektív pedagógiai módszerre. Tehát a pedagógusnak oda kell figyelni minden egyes kisóvodásra, a gyerek tudásszintjére és érdeklődési körére, illetve erre folyamatosan reflektálnia kell. A Magyar Nemzeti Tanács célja mindenkor, hogy a magyar anyanyelvű pedagógusok magyar nyelven tudjanak továbbképzéseken, fórumokon, tanácskozásokon részt venni. Ezért elindítottuk ezt a képzéssorozatot, és minden óvodai közösségbe el szeretnénk látogatni. Azok az óvodapedagógusok fogják a tanácskozásokat tartani, akik már egy éve az új alapprogram szerint végzik az oktató-nevelő munkát, és részesei ennek a folyamatnak. Ők saját tapasztalataikat, ismereteiket, jógyakorlataikat szeretnék most bemutatni, illetve a második részben megtárgyalni egyes részleteket – közölte a szakmai tanácskozásról De Negri Ibolya.

A szakmai fórumon Tadić Еnikő pedagógus vezetésével az óbecsei iskoláskor előtti intézmény gyakorló óvónői, Kara Béda Gabriella, Torma Anasztázia, Selymesi Valentina és Nákity Erika osztotta meg az adai kollégákkal az új óvodai alapprogram alkalmazása során szerzett ismereteit.

– A szakmai fórumon az a fő célunk, hogy bemutassuk azokat a módszereket, amiket mi saját gyakorlatunk során megtanultunk, együtt kipróbáltunk a gyerekekkel. Ezeknek az eredményét fogjuk megmutatni azoknak a kolléganőknek, akik esetleg ezzel még nem foglalkoztak – magyarázta Tadić Enikő. – Ez nagyon új program, amit több intézményben szeptember 1-jétől fognak először alkalmazni, illetve egyes intézményekben csak a következő évtől, ezért mindannyian kihívások elé nézünk. A másik célja a találkozónak, hogy bemutassuk a kolléganőknek, hogy nincs ebben semmi olyan nehézség, amitől félni kellene. Más a munkamódszer, más alapokra épül az egész óvodai élet. Ha elkezdjük alkalmazni az új módszert, illetve az új szemléletet, akkor sokkal hangsúlyosabb lesz, hogy a gyerekek is partnerekként vegyenek részt az oktatási és a tanulási folyamatban. Nem a felnőtt szerepe lesz a meghatározó, hanem a gyermek aktív részvétele, hogy ők is gondolkodjanak, merjenek kérdezni, kutassanak, majd meghallgassák őket a felnőttek, és együtt alakítsák a programot. Nagyon érdekes témák vannak, mivel a mostani gyerekeknek nemcsak a fantáziája dúsabb, hanem a tudása is nagyobb, mint annak idején a mi tudásunk volt ebben a korban. Nekünk ezt figyelembe kell venni, és nagyon örülünk annak, hogy hatalmas változás történik az óvodai nevelésben is, mert ezek után a gyerekek generációi úgy nőhetnek fel, hogy az ő szintjüknek megfelelő módszer szerint dolgoznak az óvónők, és többet nem lesz annyira unalmas és monoton az óvodai élet – nyilatkozta Tadić Enikő.