2024. május 4., szombat
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Módosul Vajdaság költségvetése

A tartományi kormány Vajdaság AT Képviselőháza elé utalta az idei költségvetés módosításának javaslatát. A testület Igor Mirović elnökletével megtartott tegnapi ülésén úgy határozott, hogy 81,36 milliárd dináros költségvetési keretet javasol, ami 3,71 milliárd dináros, azaz 4,8 százalékos bővülést jelent.

A módosítással a büdzsé kapitális része 19,41 milliárd dinárra növekszik, mégpedig az adóbevételekből, pontosabban a jövedelem- és nyereségadóból, ami a kormány megállapítása szerint a legközvetlenebb módon utal a foglalkoztatottság állapotára és az átlagbér alakulására, valamint a gazdaság nyereségességére.

Az előző hatalom idején keletkezett közadósság idő előtti törlesztésére 900 millió dinárt fordítanak, amivel jelentősen csökkentik a 2022. és a 2023. évi költségvetés megterhelését. Eszközöket különítenek el a nagyberuházásokra, elsősorban a gazdasági és vízgazdálkodási, egészségügyi, oktatási és kulturális, sportfejlesztési, valamint szociális védelmi és népesedéspolitikai befektetésekre. 600 millió dinárt irányítanak a vízgazdálkodási vállalatokba beruházási munkálatokra és a vízhálózat karbantartására, valamint összesen 357 millió dinárt terveznek a gazdasági és idegenforgalmi fejlesztésekre, a női vállalkozók, továbbá a kis- és közepes cégek megsegítésére. A Vajdasági Klinikai Központ Szemészeti Klinikája épületének felújítására 310 millió dinárt szánnak, és megvan a pénz arra is, hogy megkezdhessék az újvidéki egyetemi művelődési központ építését. Biztosították az anyagi eszközöket a velebiti, a golubinci és a szikicsi (Lovćenac) művelődési otthon tatarozására is. A tartományi költségvetés módosításának köszönhetően a munkálatok második szakaszának szeptember végére várható befejeztével felszerelhetik az újvidéki Tudományos-Technológiai Parkot, és jut pénz több vajdasági általános és középiskola épületének felújítására is.
Jelenetős beruházások várhatók a csúrogi Értelmi Fogyatékosok otthonának bővítése és újjáépítése céljából, és más olyan létesítményekbe is, amelyek gyermekeknek nyújtanak szociális gondoskodást és ellátást.