2024. április 27., szombat

Mit tehetünk, ha átvertek bennünket?

Saša Potežica a KupujemProdajem nevű weboldalon talált rá egy okosórára, amelyet diplomázási ajándéknak szánt. Semmi sem utalt arra, hogy a vásárlása rémálommá válik, és arról szól majd, hogy hogyan szerezhetné vissza a pénzét, amelyet befizetett, de a terméket soha sem kapta meg. A vásárló elmondta, hogy az órát meghirdető személy profilja megbízhatónak tűnt, mert már évek óta értékesít technikai termékeket, és a visszajelzések között sem talált negatív megjegyzést. Az átvert vásárló a leginkább azon lepődött meg, hogy a weboldalnak, amelyen rátalált a termékre, semmilyen mechanizmusa sincs a csalásoktól való védelemre, és ez érvényes a Szerbiában működő más online vásárlási oldalakra (Kupindo, Limundo, Halo) is – közli a Danas a BBC szerb nyelvű kiadásának információira hivatkozva.

A vonatkozó törvény lehetővé teszi az ilyen weboldalaknak azt, hogy a vásárlás negatív következményeinek teljes felelősségét átruházzák a felhasználókra, ezért szükség van a területet szabályozó jogszabály módosítására – véli Nenad Bumbić, a Szerbiai Fogyasztóvédelmi Egyesület képviselője. A szakember a BBC szerbiai kiadásának elmondta: a fogyasztóvédők tapasztalata az, hogy Szerbiában naponta több száz személy válik az internetes vásárlásokhoz köthető csalások áldozatává.

A belügyminisztérium statisztikái is arra utalnak, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta, amint megnőtt az internetes vásárlások aránya, egyre több visszaéllésre is sor kerül.

Ha az átvert vásárlónak sikerül bizonyítékkal szolgálnia a csalásról, a rendőrséghez fordulhat, amely az 5 ezer dináron felüli csalások esetében hivatalból indít eljárást, viszont gondot jelent az is, hogy az online vásárlási oldalak a személyes adatok védelmére hivatkozva általában nem adják ki a hirdetőre vonatkozó információkat, így a károsult, bizonyítékok hiányában, nem tud a rendőrséghez fordulni.

A fogyasztóvédők szerint az ilyen esetekre vonatkozó törvényes keret jelenleg nem védi meg kellőképpen a fogyasztókat az esetleges átverésektől, ezért szükség lenne a megváltoztatására. Szeptemberben kerül a szerbiai képviselőház elé a fogyasztóvédelmet szabályozó új törvény, amely reményt jelenthet arra vonatkozóan, hogy a jövőben csökkenhet az internetes vásárlásokhoz kapcsolódó átverések száma.