2024. április 25., csütörtök

Növelik a tejprémiumot

Újabb agrárpályázatokat is bejelentett a mezőgazdasági miniszter

A szárazság ellenére is lesz elegendő élelmiszer a következő időszakban Szerbiában – nyilatkozta a hétvégén a Szerbiai RTV-nek Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter. Hozzátette: a kukoricának nem tesz jót a hőség és a csapadékhiány, és kevesebb hozamra lehet számítani, mint tavaly. Várhatólag hektáronként hat tonna termést tudnak betakarítani a gazdák, de ez lefedi az országos szükségleteket, és kivitelre is jut – mondta a miniszter, aki szerint a csökkent hozam nem okoz majd gondot, mert a kukorica ára magasabb, mint az előző években.

Nedimović ugyanakkor kifejtette, hogy a takarmánynövények árának emelkedésével a tejtermelők sokat veszíthetnek, ezért a következő napokban döntenek a tejprémium növeléséről, ami akár 10 dinárral is emelkedhet.

A mezőgazdasági miniszter kitért az IPARD-program sikerére is, amely által a termelők 700 ezer és egymillió dinár közötti megtérítést kaphattak befektetéseikre. A támogatás jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a gazdák a félkész termelésről áttérjenek a kész termék biztosítására – fogalmazott Nedimović.

Kiemelte a gyümölcs- és zöldségtermelők számára megjelentetett pályázatot is, amelyet a Világbankkal együttműködve indított a minisztérium. Az 50 százalékos támogatást 40 százalékos kölcsönlehetőséggel és 10 százalékos önrésszel lehetett igényelni. A kiírásra 2400-an jelentkeztek, és a kérelmek 90 százaléka traktorvásárlásra vonatkozik – mondta a miniszter. Hozzátette: 700-800 nyertes pályázóra számítanak, akik már a következő hónapban megkapják a pénzt.

Nedimović azt is bejelentette, hogy a mezőgazdasági minisztérium újabb pályázatokat tervez megjelentetni a gazdák és szarvasmarha-tenyésztők számára.