2024. április 26., péntek

Szeptembertől minden egy helyen

Az utolsó simítások folynak az újvidéki Covid-kórházon – Több mint 1000 egészségügyi dolgozót vesznek fel

Április vége óta folynak a munkálatok az újvidéki Covid-kórházon, és szeptember elsejétől már át is adják rendeltetésének az épületkomplexumot. Vajdaságban ez lesz az első olyan kórház, ahol koronavírus szövődményeiben szenvedő betegeket ápolnak majd, és egy helyen megkaphatják az összes szükséges diagnosztikai, terápiai és egészségügyi ellátást. A létesítmény 29 ezer 500 négyzetméteren terül el és összesen 620 férőhelyes lesz.

Már a kora reggeli órákban nagy ütemben zajlottak a munkálatok Újvidék szerémségi részén, a mišeluki terepen. Végigsétálva a három főépületből álló komplexumon, látni lehetett, hogy párhuzamosan történnek a különféle műveletek a szinteken. A nagy hőség és a közelgő átadási határidő ellenére a munkások vidáman és hatékonyan végzik a feladatokat, néhányukat a zene ritmusa motiválja meszelés, csempézés, kalapálás közben.

Montázsépítészet alapján folyik a kivitelezés – görögdinnye és zene mellett (Ótos András felvétele)

Montázsépítészet alapján folyik a kivitelezés – görögdinnye és zene mellett (Ótos András felvétele)

Az építkezés jól halad, elégedetten nyilatkozott Uroš Leskovac, a Termomont vállalat építészmérnöke. Beszélgetés közben folyamatosan csöng a mobiltelefon, a munkások több kérdéssel állnak az utunkba, egyre több végleges döntést kell meghoznia az építészmérnöknek az átadási határidő, azaz szeptember elseje előtt.

– A munkálatok nagyobb részét elvégeztük. Jelenleg a lépcsőházak csempézése és a földszint meszelése zajlik. Hamarosan kezdődik a munkálatok minőségének ellenőrzése. Megvizsgáljuk, hogy a berendezések, eszközök ellátják-e a rendeltetésüket, biztonságos-e az épület. A villanyszerelők megvizsgálják a különféle kapcsolók működését, minden radiátort és vízvezetéket leellenőriznek a mesterek. Néhány nap múlva a Vajdasági Klinikai Központ veszi át a munkálatok folytatását, amikor megkezdődik az épület részletes tisztítása, ezt követően már jöhet is a berendezés – magyarázta el Leskovac az átadást megelőző munkamenetet. A kórház leendő intenzívosztályán sétálva elmondta, hogy emeletenként mintegy tíz olyan ablak is található, amelyeknek bal szárnyán füstérzékelőt helyeztek el, amely össze van kötve a beépített tűzoltó rendszerrel, így tűz esetén az ablakok automatikusan kinyílnak, kiengedve a keletkező füstöt.

Uroš Leskovac (Ótos András felvétele)

Uroš Leskovac (Ótos András felvétele)

A főépület, az intenzív és a fél intenzív osztály mellett további hét épület és egy helikopter-leszállóhely is épül a mintegy 60 ezer négyzetméteren. Az intenzív osztály épülete három emeletből áll, és 220 ágyas lesz, míg a fél intenzív négyemeletes lesz és 400 férőhelyes. Jelenleg a tartományban csupán 170 férőhely áll a betegek rendelkezésére ezekre a szükségletekre.

A kórházban két műtőterem, angio-terem, két röntgengép, két szkenner, ultrahang, endoszkópiai részleg, laboratórium, öt rendelő, nyolc dialízis-szoba és egyéb mellékhelyiségek lesznek.

A kórház kevesebb, mint négy hónap alatt szinte teljesen elkészült. Uroš Leskovac szerint a munkálatok azért is haladnak ilyen jól, mert korszerű technológiát alkalmaznak, montázsépítészet alapján folyik a kivitelezés.

– A montázsépítészet alapja az előre gyártott konstrukció. Már késztermékekkel, oszlopokkal, gerendákkal, lemezekkel dolgoztunk. Így gyorsan összeállíthatók az elemek és a legnagyobb előnye mindennek, hogy nincs várakozás, nem kell arra várakoznunk 10–15 napig például, hogy megkössön a beton egy-egy elemen. Ezáltal amint elkészültek az emeletek, már dolgozhattunk is a belső munkálatokon. Így amíg az egyik obejktumon a konstrukciós munkálatok zajlottak, a másikon már kezdődhetett is a meszelés. Sokan kételkednek a montázstechnika előnyeiben – mondja Leskovac, ez az eljárás azonban a jövő technológiájának számít.

– Sokkal színvonalasabb építkezést tesz lehetővé, mivel a gyárakban készült építészeti elemek megfelelő kidolgozását egyenként le tudják ellenőrizni, ellentétben az építkezésen készülő részekre más munka közben nehezebb annyi figyelmet fordítani. A lemezek, amelyeken állunk, sokkal erősebbek és tartósabbak, mert ellenőrzött körülmények között készültek – mondta a mérnök.
Pár héttel ezelőtt 400 munkás dolgozott az épületkomplexumon, de ahogyan gyarapodott a munkák sora, úgy egyre több lett az alkalmazottak száma is, így jelenleg több mint 500 ember tevékenykedik a külső és a belső munkálatokon, valamint a közlekedési infrastruktúra kialakításán.

Hamarosan kezdődik a munkálatok minőségének ellenőrzése (Ótos András felvétele)

Hamarosan kezdődik a munkálatok minőségének ellenőrzése (Ótos András felvétele)

A három, többemeletes épületen a külső munkálatok végéhez értek a kivitelezők, és a belső munkálatok is intenzíven haladtak ottjártunkkor. A víz- és a villanyvezetékek már augusztus elején elkészültek, a múlt héten pedig a kültéri infrastruktúrán és a csatornahálózaton dolgoztak. Így a határidő előtt három héttel már csak a légkondicionálás beszerelése és a kórházat körülölelő zöldövezet rendezése maradt hátra.

Az építkezés kezdete óta mintegy 60 ezer köbméter földet ástak ki, 4000–5000 köbméter beton fogyott, valamint több ezer tonna betonvasat használtak fel.

HATMILLIÁRD DINÁR A VÉGSŐ ÁR

A több mint 600 fekvőhellyel rendelkező kórház építésére az előirányzott összegen felül további 440 millió dinárt fordítanak a költségvetési tartalékból, írja a 021.rs portál. Így a költségek mintegy hatmilliárd dinárt tesznek ki. Az építkezés megkezdésekor 4,1 milliárd dinárra becsülték a költségeket.
Az egészségügyi minisztérium és az igazságügyi minisztérium július első felében 1,37 milliárd dinárt irányzott elő a kórház költségeire. Szintén július folyamán az igazságügyi minisztériumból ismét 200 millió dinárt utaltak át az építkezésekre. Újvidék város pedig 205 millió dinárt fordít a kommunális infrastruktúrához kapcsolódó munkálatokra és a területrendezésre.

MUNKALEHETŐSÉG AZ EGÉSZSÉGÜGYI MUNKÁSOKNAK

Fontos szegmense az építkezésnek, hogy a Covid-kórházban mintegy ezer egészségügyi dolgozónak tudnak majd munkát biztosítani.

A Vajdasági Klinikai Központ az elmúlt héten írta ki a pályázatot az egészségügyi munkások alkalmazására. S alig egy hónap leforgása alatt terveznek felvenni összesen 1143 egészségügyi munkást és 142 adminisztratív alkalmazottat az új komplexumba. Az egy héttel ezelőtt meghirdetett pályázat mindössze nyolc napig állt nyitva. A felhívás szerint az adminisztratív alkalmazottakat és a technikai személyzetet három hónapos munkaszerződéssel, az egészségügyi dolgozókat pedig fél éves szerződéssel veszik fel. A keresett szakemberek listáján kilenc munkakör szerepel: jogászokat, ügyviteli titkárokat, közgazdászokat és pénzügyi munkatársakat is felvesznek, valamint 133 személyt alkalmaznak a kórház technikai működéséhez szükséges munkálatok elvégzésére – mérnököket, programozókat, tanácsadókat, portásokat, sofőröket, tűzoltókat, asztalosokat, szobafestőket, kőműveseket, szakácsokat, henteseket, felszolgálókat és takarítók jelentkezését is várták.

Jelenleg több mint 500 ember tevékenykedik a külső és a belső munkálatokon (Ótos András felvétele)

Jelenleg több mint 500 ember tevékenykedik a külső és a belső munkálatokon (Ótos András felvétele)

A nyilvános felhívás szerint 197 különféle szakorvos és egészségügyi dolgozó munkájára tart igényt a kórház. Többek között 32 általános orvost, 20 pulmológust, hat nefrológust, öt kardiológust, négy endokrinológust, 40 aneszteziológust, 20 belgyógyászt, 16 radiológust és nyolc infektológust alkalmaznak majd. Gyógyszerész és biokémikus munkahelyekre is keresnek szakembereket.

A Vajdasági Klinikai Központ összesen 939 felsőfokú vagy középfokú diplomával rendelkező egészségügyi dolgozót keres. A tervek szerint akár 811 ápoló és egészségügyi technikus is munkába állhat, de felvesznek 40 radiológiai technikust, 30 laboránst, 10 gyógyszerésztechnikust és 30 fizioterapeutát is.

A kérdés már csupán az, hogy a felsorolt szakemberek közül akad-e elegendő munkaerő, hiszen mindenki számára jól ismert a szerbiai egészségügyi rendszer problémája: a szakemberek hiánya és külföldre távozása. A legutóbbi becslések szerint mintegy 3500 orvos és 8000 ápoló hiányát érezzük az országban.

A pályázat később jelent meg a tervezettnél – írja a 021.rs portál. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter még áprilisban közzétette, hogy a mišeluki alkalmazottakat szakmai kiképzésben részesítik a ,,következő hónapokban” a Vajdasági Klinikai Központban. Sőt nyilatkozatában beszélt az egészségügyben foglalkoztatottak kedvezményes lakásvásárlásáról az újvidéki Heréskertben.

Aleksandar Vučić államfő az épülő Covid-kórházban tett látogatásakor elmondta, hogy a jövőben még több egészségügyi dolgozót szeretnének alkalmazni Szerbiában, sőt az év vége előtt fizetésemelésre is számíthatnak a szektor alkalmazottai.

Az újvidéki létesítményben nem csupán a helyi lakosokat kezelnék, hanem egész Vajdaságból fogadnák a betegeket. Miután véget ér a járvány, a tervek szerint a létesítmény városi közkórházként fog működni. A koronavírus-járvány kezdete óta Batajnicán és Kruševacon épült Covid-kórház.