2024. április 27., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Harmadszor is a Sinopharm a legnépszerűbb

A járvány témájában a napokban a közvélemény az esetszám növekedése mellett elsősorban a koronavírus elleni védőoltás harmadik adagjának a kérdésével foglalkozott. Az érintettek kedd óta vehetik fel országszerte a harmadik adag oltóanyagot. A legtöbbeket az foglalkoztatja, melyik védőoltást válasszák. A hivatalos álláspont az, hogy mindenki önállóan dönthet, függetlenül attól, hogy melyik vakcinával oltották be első két alkalommal. Zoran Radovanović epidemiológus az N1 tv-nek nyilatkozva elmondta, az epidemiológiában nem létezik általánosan elfogadott álláspont azzal kapcsolatban, hogy mi alapján válasszon vakcinát a polgár. A hagyományos epidemiológia szabálya, hogy az immunizációt azzal a védőoltással folytatják, amelyikkel azt megkezdték, ám ha az aktuális kutatások eredményei szerint ennél van jobb megoldás, akkor a szakma azt támogatja. Mint hozzátette, ez a helyzet a koronavírus esetében is. Az idősebbeknek célszerű a Pfizer–BioNTech védőoltását választania. Az immunitás szempontjából az AstraZeneca védőoltása és a Szputnyik V is megfelelő választás – mondta Radovanović.
Azon oxfordi kutatás kapcsán, amely szerint a Pfizer–BioNTech és az AstraZeneca védőoltásaival szerzett immunitás szintje három hónap leforgása alatt alábbhagy, Radovanović megjegyezte: „Ha a védőoltásokat puskaként képzeljük el, akkor a korábbi vírusvariánsokat közepes méretű vadnak minősíthetjük. A koronavírus delta variánsa azonban medve, amire érdemes kétszer, háromszor lőni."
Elméletileg valóban annak kellene lennie a célnak, hogy minél többen kapják meg a védőoltás első két adagját, ám mivel 2-3 hónappal ezelőtt alábbhagyott az oltási kedv, indokolt volt az illetékesek azon döntése, hogy elérhetővé teszik a védőoltás harmadik adagját – véli Radovanović.
Bármelyik vakcina mellett is dönt a magát harmadszor beoltató polgár, nem hoz rossz döntést – fejtette ki Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár, mondván: az oltópontokon ügyelő orvosnak kötelessége válaszolni a polgárok ezzel kapcsolatos kérdéseire, és ezután a polgár szabadon dönt. Korábban az volt az álláspont, hogy aki harmadszorra oltatja be magát, az ezt mRNS-védőoltással tegye meg, később azonban módosították az álláspontot, ezért a rendelkezésre álló négyfajta védőoltás bármelyikét választhatják a polgárok.
– Nincs két egyforma eset, ezért arra kérem a polgárokat, kérjék ki az oltóponton jelenlevő orvosok véleményét. Tegyük fel, hogy valaki idősebb és korábban a Sinopharm védőoltásával oltották be, ám amikor ellenőrizte az ellenanyag mennyiségét, kiderült, az nem alakult ki, vagy csak jelentéktelen mértékben. Ebben az esetben érdemes kikérni az orvos véleményét, vajon nem az lenne-e a legcélszerűbb, ha a Pfizer–BioNTech védőoltását kapná meg. Utóbbi védőoltás gyorsabb és stabilabb immunválaszt vált ki – magyarázta Đerlek.
A Blic értesülései szerint a magukat harmadszor beoltató polgárok legtöbbje a Sinopharm védőoltását választja, valamivel kevesebben a Pfizer–BioNTech vakcináját, még kevesebben a Szputnyik V-t, míg az AstraZeneca oltóanyaga iránt a legkisebb az érdeklődés.

BIZTONSÁGOS LEHET AZ ISKOLAPAD
Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerbiai irodájának igazgatója a Szerbiai Rádió és Televízió reggeli műsorában súlyosnak minősítette a járványhelyzetet. Szerinte az esetszám olyan gyorsan növekszik, hogy nem kizárt, jövő héten eléri a 3 ezret, és azt követően is tovább növekedhet. Becslését azoknak az országoknak a tapasztalatára alapozza, amelyekben már korábban elkezdett terjedni a delta variáns. Ezzel összefüggésben Ivanuša az immunizációt sürgette, majd rámutatott: azokban az országokban, ahol magas az átoltottsági arány, a kórházakba kerülő Covid-páciensek és az elhunytak száma nem növekszik arányosan a napi esetszámmal, ám ott, ahol nem kielégítő mértékű az átoltottsági arány, minden mutató rosszabbodik.
Szerbiában az oltási mutatók elsősorban a 60-70 évnél idősebbek esetében elfogadhatók, ám nem jók, a célnak a 90 százalékos átoltotsági aránynak kellene lennie – értékelte Ivanuša, kiemelvén: más országok tapasztalata azt mutatja, hogy a delta variáns elsősorban a nem immunizált fiatalok, majd a védőoltást felvevő idősebbek körében kezdett el terjedni. Ivanuša becslése szerint a delta variáns, a brit variánshoz képest, az iskoláskorúak tekintetében is nagyobb kockázatot jelent, legalábbis ami a fertőződést illeti, ám az a véleménye, hogy a gyerekeknek vissza kellene térniük az iskolapadokba. A védőoltást a 12 évnél idősebb gyerekek is megkaphatják – emelte ki Ivanuša, aki szerint a gyerekeket úgy lehet a leghatékonyabban védelmezni, ha minél több tanár és szülő beoltatja magát.

1592 ÚJ FERTŐZÖTT – 7 ELHUNYT
A csütörtök és a péntek között eltelt egy napban 1592 új fertőzöttet jegyeztek az országban, 12 773 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 12,5 százalék. A pénteki járványjelentés szerint a vizsgált egy napban 7 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 7195 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,97 százalék. A kórházakban 925 Covid-pácienst kezelnek, 29 mesterséges lélegeztetésen van. Vajdaságban előző nap 195 új fertőzést jegyeztek, ebből 65-öt Újvidéken. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentésének értelmében a tartományban jelenleg 2113 aktív fertőzést tartanak nyilván.

Tiodorović is élt a lehetőséggel

Branislav Tiodorović epidemiológus és az egészségügyi válságstáb tagja pénteken harmadszor is beoltatta magát. Azt követően kereste fel az oltópontot, hgy az eUprava rendszere szöveges üzenetben tájékoztatta a lehetőségről – mondta Tiodorović, majd azt is elárulta, hogy ezúttal is a Sinopharm védőoltását választotta, mint korábban. Tiodorović abbéli reményének adott hangot, hogy nemcsak a harmadik oltás iránt lesz nagy az érdeklődés, hanem a korábbiakhoz képest ismét többen veszik majd fel a védőoltás első, később pedig második adagját.