2024. április 26., péntek

Nem drágul a földgáz Szerbiában

Annak ellenére, hogy Európában megugrott a földgáz ára, Szerbiában nem drágul, továbbra is 260 dollárba kerül 1000 köbmétere – nyilatkozta Dušan Bajatović, a Srbijagas vezérigazgatója a Politika napilapnak.

Az európai piacon napok óta drágul a földgáz. Bajatović elmondta, hogy jelentős áremelkedésről van szó, amilyen 2008-ban sem volt, amikor Európa legnagyobb része és Szerbia is napokig gáz nélkül maradt. Kifejtette, hogy ha változásokra kerül sor, azonnal értesítik a nyilvánosságot. Rámutatott arra, hogy a Szerbiába szállított orosz földgáz a drágulás előtt is  160 dollárral  olcsóbb volt  Európa más országaihoz képest.

– Figyelemmel követjük a történéseket a következő napokban is, és majd meglátjuk, lesznek-e változások az árakban akkor, amikor elérkezik az új szerződések aláírásának ideje – közölte Bajatović.

A szakértők szerint nyáron az áremelkedés természetes, mivel ilyenkor az országok tárolható  földgázt vásárolnak annak érdekében, hogy télire legyen elegendő. A szakértők azt is hozzáteszik, nem kizárt, hogy a következő időszakban drágul a gáz a szerbiai fogyasztók számára is.

Az energiaügyi minisztérium illetékesei elmondták, hogy Szerbia földgázellátása stabil, és az energiahordozó árát azzal a hosszú távú szerződéssel szabályozzák, amely szavatolja a gáz biztonságos és zavartalan érkezését.