2024. április 27., szombat
Hegyikerékpár Európa-bajnokság

Nagyobb hazai siker nélkül

Francia és svájci versenyzők bizonyultak a legjobbaknak

Újvidék először volt a hegyikerékpár Európa-bajnokság házigazdája. Augusztus 12-e és 15-e között a Péterváradi várban félezernél is több sportoló bizonyított.

Az esemény nemcsak a sportolóknak, hanem a kerékpározás szerelmeseinek, a gyermekes családoknak, fiataloknak és időseknek is feledhetetlen élményt nyújtott. A részvevők 36 európai országból érkeztek, a megmérettetés végül a francia Pauline Ferrand-Prevot és a svájci Lars Forster győzelmeivel végződött az elit szenior versenyszámokban. A régióból érkező versenyzők nem értek el nagyobb sikereket, kivéve a különleges szenior kategóriákat, amelyekben nem vett részt nagyobb számú kerékpározó.

A vasárnapi záróprogram során, a városban árnyékban mért 35 fokos hőségben, az aktuális kétszeres világbajnok Ferrand-Prevot meggyőző eredménnyel védte meg címét. A hét kört (egy kör 4 kilométert tesz ki) egy óra 26 perc és 36 másodperc alatt tette meg. Az előző kontinenstornához hasonlóan ezúttal is a második helyen a holland Anne Terpstra végzett, 1:27:54-es idővel, míg a bronzot honfitársa, Anne Tauber kaparintotta meg 1:28:14-es idővel. A tokiói olimpián bronzérmet nyert svájci Linda Indergand az ötödik helyen végzett 1:28:48-as idővel.

A régi-új Európa-bajnok elmondta, hogy nagy motivációval szállt versenybe, ugyanis a tokiói olimpián, habár az arany megszerzésére is nagy esélye volt, a futam kezdetén elesett a kerékpárjával. – Pontosan ezért szerettem volna Újvidéken nyerni. Elsősorban azért, hogy megvédjem a címem és hogy győzhessek, mivel az idén ez nem sikerült a nagy versenyeken. Jól és felkészültnek éreztem magam ennek az eredménynek az elérésére és most már boldog vagyok – jelentette ki Ferrand-Perrot, akire három hét múlva már az olaszországi világbajnokság vár, ahol sorban harmadszorra készül megvédeni címét.

A férfiak kategóriájában nehéz időjárási körülmények között a svájci Lars Forster bizonyult a leggyorsabbnak, aki a nyolc kört 1:26:30-as idővel tekerte le, maga mögött hagyva a dán Sebastian Karstensent, aki 1:26:32-es idővel és honfitársát, Filippo Colombo-t, aki 1:26:33-as idővel ért célba.

Tekintse meg írásunkhoz kapcsolódó fotógalériát.