2024. április 27., szombat

Nedimović: A drága gabonafélék megnövelik a tej és a hús termelésének árát

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy az idei év nagyon különleges – írja a 021.rs hírportál.

Elmondása szerint a gabonafélék, de a gyümölcsök árai is kedvezőek, néhol pedig rekord nagyságúak, különösen igaz ez a málna, a szeder, a búza és a kukorica esetében.

Hozzátette, hogy ennek ellenére a drága gabonafélék megemelik a hús és a tej termelését, mivel amikor a földművesek drága árut értékesítenek, az nekik megfelel, viszont a fogyasztók tiltakoznak azért, hogy az üzletekben drága a hús.

Kiemelte, hogy az elsődleges feladata segíteni a termelőknek. A nemrégiben visszavont, nem megfelelő fagylalttal és tejjel kapcsolatban elmondta, hogy ilyen esetekre a világ minden pontján lehet példát találni és ilyen módon az ország határaihoz is elérnek.

– Számomra ez semmi újat nem jelent és nem is olyan fontos. Az eset viszont arra mutat rá, hogy az utóbbi napokban az élelmiszer védelmi rendszerünk kiválóan működik – mondta Nedimović.

A szárazsággal és a szélsőséges időjárás következményeivel kapcsolatosan kihangsúlyozta, hogy egyes fajtáknál csökkenés lesz tapasztalható a termés mennyiségében.

– A kukorica valamennyivel kevesebb lesz, a szójánál is szintén csökkenés lesz tapasztalható, a többi gabonafélénél nem várok nagyobb problémákat – jelentette ki Nedimović.