2024. május 10., péntek

Katonák segítenek a vízellátásban

Rendkívüli helyzetet rendeltek el a szárazság miatt a nišavai, moravai és a zlatibori körzetben

A magas hőmérsékletek és a nagy szárazság egyes szerbiai önkormányzatokban ivóvízhiányt okozott, elapadtak a kutak. Így a helyi válságtörzsek a nišavai, moravai és a zlatibori körzetben rendkívüli helyzetet rendeltek el több önkormányzatban is, például Gadžin Hanban, Lučaniban, Požegán és Gornji Milanovacon. Aleksandar Vučić államfő reagálva a helyzetre elrendelte a katonaságnak, hogy segítse a veszélyeztetett önkormányzatokat a vízellátásban – áll a védelmi minisztérium közleményében.

A Rzav vízellátó rendszerben kialakult gondok miatt ivóvíz nélkül maradt Požega, így rendkívüli helyzetet vezettek be, csakúgy mint Lučaniban és Gornji Milanovac egész területén. A Suva Planina területén, a Gadžin Han községhez tartozó Mali Krčimir és Veliki Krčimir falvakban a jószág vízellátását nem tudják megoldani a lakók, a nagy szárazság miatt ugyanis kiszáradtak a források.

Miután az államfő elrendelte, Nebojša Stefanović védelmi miniszter osztagokat vezényelt ki ezekre a településekre, melyek a Szerbiai Katonaság 9 tartálykocsijával próbálják ellátni a már említett 4 önkormányzat lakosságát kellő ivóvízmennyiséggel.

Mint ahogy a védelmi minisztérium közleményében kiemelték, a minisztérium és a katonaság, ahogy korábban is tette, felhasználva kapacitásait igyekszik azoknak a polgároknak a segítségére sietni, akik az elemi csapás következtében nehéz helyzetbe kerültek.