2024. június 21., péntek

Több mint háromszáz kis zeneiskolás érkezik a Fantastra

Az idén tizenegyedik alkalommal kerül sor Óbecsén a Fantast 2024 elnevezésű nemzetközi zeneversenyre, melynek szervezője az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola és a Muzički trenutak civil szervezet. Május 13-a és 22-e között szervezik meg a vetélkedőt, amelynek ezúttal is – a Fantast kastély bezárása miatt – a Tisza-parton található Zlatna obala hotel ad otthont. A megmérettetésen hat hangszeren mérhetik össze felkészültségüket a zeneiskolások, zongorán, hegedűn, tamburán, gitáron, harmonikán és klarinéton mutathatják be tudásukat. 

– 351 versenyző jelentkezett be a versenyünkre, akik hét ország ötven városából érkeznek hozzánk. Magyarországról, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Szlovéniából, Montenegróból, Ausztriából és természetesen Szerbia különböző városaiból várjuk a versenyzőket – mondta Krajtmár Tamara, a Petar Konjović zeneiskola igazgatója, és azt is hozzátette, hogy ebben az évben is zongoristák vannak többségben a jelentkezők között. Az igazgatónő azt is hozzáfűzte, hogy az óbecsei iskolából 34 tanuló lép fel a megmérettetésen.

A zsűri tagjai Szerbiából, Szlovéniából, Montenegróból, Horvátországból és Bosznia-Hercegovinából érkeznek. A szervezők elmondták, hogy az idén is nagyszámú ajándékról gondoskodnak a legjobbak részére. 

– Minden kategóriában kiosztjuk a legjobbnak járó Laureate díjat, de többek között megajándékozzuk a legfiatalabb versenyzőt is – tette hozzá Ivana Balind, az iskola pedagógusa, és azt is elmondta, hogy az idei verseny megszervezését az óbecsei önkormányzat, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, illetve több vállalkozó is támogatta.