2024. április 26., péntek

A vakcinagyártó profitált, a biztosítók ráfizettek

Óriási nyereséget könyvelhetett el az első fél évben a Pfizer. Az amerikai gyógyszeripari óriás forgalma és bevételei is jelentősen nőttek 2020 azonos időszakához képest. A sikereken felbuzdulva ebben az évben összesen 78-80 milliárd dollár bevételt remél a cég.

Az eddigi kiváló pénzügyi eredményeit részben a védőoltások eladásának köszönheti. Különösen az új típusú koronavírus ellen bevethető vakcinájának, amely iránt egyre nagyobb a kereslet a világban.

A Pfizer 2021. június végéig 33,559 milliárd dollár forgalmat bonyolított le, ami 68 százalékkal magasabb a tavalyi első fél évben elért 19,947 milliárd dollárnál. A nyereségre sem lehet panasza, hiszen annak értéke (az egyszeri tételekkel kiegészítve) június 30-áig egészen 11,346 milliárd dollárra emelkedett, csaknem 62 százalékkal túlszárnyalva az előző félévi 7,019 milliárd dollárt.

Az oltások értékesítéséből származó bevétele 14,127 milliárd dollár volt az első félévben, míg egy évvel korábban „csak” 2,857 milliárd dollár.

Sokan azonban súlyos veszteségeket szenvedtek el a vírus miatt. Országok, kormányok, emberek sínylették meg a járvány okozta válságot. Tavaly is, és az idén is.

Az utóbbi hónapokban a járványhelyzetet ráadásul az időjárási szélsőségek is súlyosbították. Újabb veszteségeket okozva a világ különböző térségeiben.

A biztosítók már hozzá is láttak a károk felméréséhez, sőt a szerencsétlenül járt ügyfeleik kifizetése is megkezdődött. Az eddigi számadatok lesújtóak, és megerősítik azokat a korábbi feltételezéseket, hogy a szélsőséges időjárás alaposan feladta a leckét a biztosító társaságoknak, amelyeknek mélyen a zsebükbe kell nyúlni.

Minden arra utal, hogy tíz éve nem fizettek annyit a biztosítók az érintetteknek, mint 2021 első hat hónapjában. A teljes összeg már megközelítette a 42 milliárd dollárt, ám alighanem meg is haladta, hiszen a becslés előzetes számításokon alapul. Ezekből az is kiderül, hogy az első fél évben az időjárás 21-szer okozott egymilliárd dollárnál nagyobb anyagi kárt egy-egy országban.

Kontinensünkön a nagy viharok csak júniusban 4,5 milliárd dollár kipengetésére kényszerítették a biztosítókat, amelyek továbbra sem maradhatnak nyugodtan, hiszen a nyugat-európai katasztrofális árvizek után maradt károkat is meg kell téríteniük. Ezek a költségek azonban csak a második féléves kimutatásokban jelennek meg.

Az iparilag fejlett és gazdagabb országokban a biztosítóknak rendszerint többe kerülnek a természeti katasztrófák okozta károk, mivel ezeken a területeken sokkal több magánszemély és vállalat köt biztosítást, mint másutt.

Az is nyilvánvaló, hogy a természeti katasztrófák sokkal nagyobb kárt okoztak az első fél évben, mint amennyiért a biztosítók fizettek. Ez aligha meglepő, hiszen a károsultak nagy részének nem volt biztosítása.

Az első fél évben keletkezett globális gazdasági károk összértékét a szakértők 93 milliárd dollárra becsülik, ami ugyan riasztó összeg, ám elmarad a tízéves átlagtól.