2024. április 27., szombat

Ezer az új, bűvös szám

Mostanra a fertőzések 90 százaléka vezethető vissza a delta variánsra

A hétfőihez hasonlóan a tegnap közzétett járványjelentés is reakciót generált, ezúttal szintén Branislav Tiodorović epidemiológus és a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja reagált a „hírekre”. Mindenekelőtt kifejtette, hogy az esetszám újabb ugrásszerű növekedése valójában nem hatott rá a meglepetés erejével, majd közölte, hogy a járványhelyzet folyamatos rosszabbodása miatt egyelőre nem hívták össze a válságstáb ülését.

– Vészesen megközelítettük azt a pontot, amikor indokolt lesz szigorítani a járványügyi korlátozásokat. Egyáltalán nem kizárt, hogy a jövőben például kevesebben gyülekezhetnek a tömeges rendezvényeken, beleértve ebbe a sportrendezvényeket, a magánjellegű összejöveteleket és a fesztiválokat. Az is megtörténhet, hogy a vendéglátóhelyek kénytelenek lesznek a jelenlegihez képest korábban bezárni. Minderről kizárólag a válságstáb dönthet, ennek viszont nem csak egészségügyi szakértő tagjai vannak. A testület ülését egyelőre nem hívták össze. A delta variáns gyorsan terjed. Ahhoz, hogy az esetszám ilyen gyorsan növekszik, nemcsak a külföldi üdülésből hazatérők járulnak hozzá, hanem a lakodalmak és az egyéb tömeges rendezvények is. Ezeken gyakran külföldön élő szerbiai állampolgárok is részt vesznek – fogalmazott a Kurir napilapnak nyilatkozó Tiodorović.

A tegnapi járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt országszerte 11 229 koronavírustesztet végeztek el, ebből 921-nek az eredménye volt pozitív (8,2 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 5 Covid-páciens hunyt el, 7151 a járvány kezdete óta. A kórházakban országszerte 797 Covid-pácienst gyógykezelnek, 20-nak mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 165 új fertőzést jegyeztek, ebből 53-at Újvidéken.

Branislav Tiodorović a Kurir napilapnak nyilatkozva arra is rámutatott, hogy elégedetlen a jelenleg hatályos szabályok és korlátozások betartatásával, szerinte a felhatalmazott szerveknek már korábban szigorú ellenőrzéseket kellett volna végrehajtaniuk. Azt lenne a legfontosabb betartatni, hogy zárt térben mindenki viselje a védőmaszkot, illetve zárt helyiségben és a szabadban minden egyes közösségben vagy gyülekezésen biztosítsák az emberek közötti másfél-két méteres távolságot – hangsúlyozta Tiodorović.

A Guča és a belgrádi Beer Fest fesztiválok megtartására vonatkozó kérdésre válaszolva Tiodorović kifejtette: ha a szervezők betartják a fesztiválok tekintetében kidolgozott szabályzatot, nem lesznek problémák. A szakértő szerint jó, hogy a kórházi gyógykezelésre szoruló Covid-páciensek száma nem növekszik ugyanabban az ütemben, mint a napi esetszám.

Valamivel korábban Tiodorović a Nova napilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy akkor válik esedékessé a szigorítás, amikor a napi esetszám meghaladja az ezret. Mint közölte, a kijárási tilalomhoz hasonló drasztikus korlátozások foganatosítása egyelőre még lehetőség szintjén sem merült fel. A járványhelyzet rosszabbodásának kontextusában Tiodorović újfent a védőoltás felvételére kérte a polgárokat. Hozzátette, a kockázat hatalmas, és az elkövetkező időszakban tovább növekszik, s ezt a kockázatot csakis a védőoltás mielőbbi felvételével lehet csökkenteni.

NEM A KÉNYSZER A MEGOLDÁS

A Pink tv-nek nyilatkozva kedden este Aleksandar Vučić államfő a járványhelyzetet is elemezte, elégedettségének adván hangot, hogy a térségben Montenegró mellett Szerbia a legőszintébb, ami az új fertőzések számát illeti, és a legaktívabban tesztel. Az elnök szavai szerint nem meglepő, hogy növekszik a napi esetszám, úgy véli, hogy az országban nem oltatták be magukat elegen a koronavírus ellen. A Montenegróban üdülőknek a fele fertőzötten tér vissza az országba, de hasonló a helyzet a Görögországban és a Horvátországban nyaralók tekintetében is – emelte ki Vučić, mondván, hogy a hazatérők később az országban terjesztik a vírust. Mint megjegyezte, „nincs mit tenni, nem kényszeríthet senkit fegyverrel a védőoltás felvételére, de az alkotmányt sem szegheti meg”.

NEM MEDVE, HANEM VÍRUS

Zoran Radovanović epidemiológus azon a véleményen van, hogy a szükséges intézkedéseket nem hozták meg idejében, „nem beszélve arról, hogy a hatályos korlátozásokat és szabályokat sem tartja be senki”. Az N1 tv-nek nyilatkozva kifejtette: a megelőzés lényege az, hogy időben reagáljanak az illetékesek.

– Úgy viselkedünk, mint amikor az ember medvével találkozik és halottnak tetteti magát. Ez azonban nem medve, hanem vírus. Nálunk a járvány ötödik hulláma kezdődik, máshol Európában a negyedik. Jelenleg valamennyire felgyorsult a vírus terjedése, s ez egy ideig még biztosan nem ér véget. Az emberek még nyár elején abbahagyták az óvintézkedések tiszteletben tartását, noha azok egyébként is a legmegengedőbbek közé tartoztak Európában. Ha a válságstáb óvintézkedéseket és korlátozásokat javasol, majd ezeket elfogadják, a testületnek az is feladata, hogy szorgalmazza betartatásukat – fejtette ki Radovanović.

DOMINÁNSSÁ VÁLT A DELTA VARIÁNS

A július végén és az augusztus elején elvégzett koronavírustesztek elemzése azt mutatja, hogy a koronavírus delta variánsának aránya 90 százaléka az összesnek – nyilatkozta a Nova.rs portálnak Tanja Jovanović virológus és a válságstáb tagja. Emlékeztetőül: az említett vírusvariáns szerbiai jelenlétét július 1-jén erősítette meg az egészségügyi minisztérium, állítólag két, június végén Oroszországból Szerbiába visszautazó polgár pozitív tesztjéből mutatták ki. Összehasonlításképpen, a németországi Robert Koch Intézet kimutatása szerint az országban április 5-én az összes fertőzés 0,1 százaléka volt visszavezethető a delta variánsra, míg augusztus 6-án ez az arány 97 százalékos volt.

A szerbiai szakértők legtöbbje, egyebek mellett Marija Gnjatović, a Nukleáris Energia Felhasználása Intézetének (INEP) munkatársa szerint ez a variáns a korábban azonosítottakhoz képest gyorsabban terjed, egy-egy fertőzött személy a korábbiakhoz képest több személyt képes megfertőzni, azaz növekedett a vírus reprodukciós száma, valamint ellenlállóbb a fertőzéssel vagy a védőoltással szerzett immunitással szemben.

Predrag Kon epidemiológus a Blic napilap szerint tegnap kifejtette, hogy egy, delta variánssal fertőzött személy átlagban hét másik személyt fertőz meg.