2024. április 27., szombat

Vers szombattól szombatig

Szép Szó vers- és prózamondó tábor Kishegyesen – Az egyéni felkészülésen a hangsúly

A kishegyesi Kátai-tanyán ezekben a napokban tartják a 33. Szép Szó vers- és prózamondó tábort. Az eseményt ez alkalommal is nagy érdeklődés övezi, Vajdaság számos településéről érkeztek résztvevők, közel hatvanan. A tábor a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének egyik legtömegesebb és legnépszerűbb rendezvénye.

Hajvert Ákos, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy igen nagy létszámú a mostani tábor.

Hajvert Ákos

Hajvert Ákos

– Szombaton sok új arccal kezdtük a tábort. A sok új arc érvényes a részt vevő gyerekekre és az oktatókra is. Nagyon népes tábor a mostani, hiszen hatvanan jelentkeztek, és végül ötvenheten vesznek részt rajta. Öt különböző korcsoportban folyik a munka, vannak a fiatalok, a 9–10 évesek, velük Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház színművésze foglalkozik. A kiskamaszcsoportban 11–12 évesek vannak, őket Komáromi Sándor drámapedagógus, a veszprémi Pannon Egyetem tanára vezeti. A másik kiskamaszcsoporttal Mészáros Gábor, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színművésze foglalkozik. A 7–8. osztályos korcsoport Pál Péternél van, Pál a Muravidékről érkezett hozzánk, és kiváló versmondó. A legidősebb csoport a 17 pluszos, 25 éves korig. Ők már fiatal felnőttek, és velük Crnkovity Gabriella, az Újvidéki Színház színművésze foglalkozik – számolt be Hajvert, arról is szólt, hogy a táborban beszédtechnikai foglalkozások is vannak. A délelőtti csoportos foglalkozást Raffai Telečki Ágnes, az újvidéki színművészeti egyetem beszédtanára vezeti, délutánonként pedig egyéni beszédkorrekciós foglalkozások vannak azokkal a gyerekekkel, akik igényt tartanak erre. Ezeket a foglalkozásokat Dudás Zita szabadkai logopédus tartja.
Az idén úgy készülnek a gálaműsorra, mintha először tartanák, mivel tavaly kimaradt – mondta el az elnök, majd hozzáfűzte, hogy ez alkalommal főként évfordulós témákkal foglalkoznak.

– Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky János költészete fog megjelenni egy-egy csoport témájában. De talán fontosabb az, hogy az egy hetet itt töltő fiatalok mennyit fejlődnek önmagukhoz képest. Ezt ott lehet tetten érni, hogy ha jövőre nekifeszülnek egy versenyre való felkészülésnek, akkor észrevesznek-e bizonyos fejlődést magukon. A jelenlegi bizonytalan helyzetben nem hegyezzük ki az előadásokat arra, hogy tájoljunk. Mindazonáltal, szombaton lesz gála, és lesznek előadások – mondta Hajvert, majd hozzáfűzte, hogy a mostani táborban az egyéni fejlődés kapja a legnagyobb hangsúlyt. Ennek szempontjából nagyon fontosak az egyéni foglalkozások, amivel külön felkészítők foglalkoznak.

Csoportokban folyik a munka a táborban

Csoportokban folyik a munka a táborban

– Utolsó előtti este házibajnokságot tartunk, ami a Szép Szó tábor saját versmondó versenye. Erre öt nap alatt készülnek fel a gyerekek, és ebben segítségükre van Barta Júlia, Kormos Irén, Szatmári Melitta, Basity Gréta, Péter Lea és Molnár Krekity Olga. Ők azok, akik egyénileg foglalkoznak a fiatalokkal, és remélhetőleg valamely jövő évi versenyre fel is tudnak így készülni – fogalmazott az elnök.

Az idei Szép Szó tábor zárógálájára augusztus 14-én, szombaton 11 órakor kerül sor. Az eseményt támogatja a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az emberi erőforrások támogatáskezelője, a Nemzeti Tehetség Program a kulturális minisztériumnál, a tartományi kulturális titkárság, a tartományi oktatási titkárság, valamint a Magyar Nemzeti Tanács.