2024. április 27., szombat

A multikulturalizmus szimbóluma

A Bunyevácok háza Újvidék többnemzetiségű jellemének szimbóluma – vélekedik Miloš Vučević polgármester.
Vučević tegnap ellátogatott a Petar Kočić utca 1.-ben lévő intézménybe, ott elbeszélgetett a Bácskai Bunyevácok Szövetségének elnökével, Mirko Bajićtyal, valamint Suzana Kujundžić-Ostojićtyal, a Horvát Nemzeti Tanács elnökével.

– Azt szeretnénk, ha Újvidéken minden nemzet tagjai egyenrangúnak és elismertnek éreznék magukat! Meghallgatjuk mindenkinek a vágyát, és igyekszünk megvalósítani azokat. Polgártársaink, a bunyevácok most új gyülekezési helyiségeket kaptak, amely a város tulajdonában van, Újvidék régi negyedében, a Podbarán. Ez intézményesített támogatásunk konkrét példája – mondta a polgármester a látogatás során.

A létesítmény nemcsak művelődési tartalmak megszervezésér és lebonyolítására ad lehetőséget, hanem szálláshelyet is biztosít azoknak az egyetemistáknak, akik Újvidékre jönnek tanulni. A polgármester úgy véli, hogy kulturális tarkaságunkat meg kell őriznünk, büszkének kell lennünk erre, és fejleszteni kell ezen vonalunkat! – A többnemzetiségünkből fakadó egyediségünk immár több száz éve térségünk ismertetőjele – emlékeztetett Vučević.

Mirko Bajićty köszönetet mondott az önkormányzatnak a támogatásért, amelyet folyamatosan, hosszú éveken keresztül nyújt közösségüknek, mindenekelőtt a művelődés területén. – A helyiséget Bunyevác Háznak neveztük el, ezzel azt szeretnénk üzenni, hogy mint minden háznak, ennek is van ajtaja, amely minden intézményünk előtt tárva nyitva áll. Mindenekelőtt a fiatalokra számítunk, azt szeretnénk, ha itt gyülekeznének, és közösen ápolnák hagyományainkat – üzente a Bácskai Bunyevácok Szövetségének elnöke.