2024. április 19., péntek

Hamarosan megkezdődhet az egykori szálloda felújítása

Topolya község több helyi közösségében választást tartanak augusztus 15-én – Fremond Árpád sajtótájékoztatója

Lezárult a Topolya központját hosszú évek óta csúfító egykori hotel átépítésére vonatkozó közbeszerzési pályázat. Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének elnöke tegnap megtartott sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg zajlanak az együttműködés, illetve a szerződésben foglaltak formai egyeztetései, és a napokban a felek ellátják kézjegyükkel a dokumentumot.

– A közbeszerzési folyamatot követő fellebbezési határidő lezárásán vagyunk túl. Az áll előttünk, hogy a nyertes kivitelező, egy konzorcium és az önkormányzat, illetve Topolya Község Művelődési Háza aláírja a munkálatokra vonatkozó együttműködési szerződést. Ez azt jelenti, hogy vagy augusztus végén, vagy szeptember elején megkezdődhetnek a teljes épület felújítására vonatkozó munkálatok. Egyik része szállodaként működik majd, több topolyai intézménynek ad otthont, és a tervek szerint a községi önkormányzat polgármesteri hivatala is átköltözik. Emellett egy nagyobb méretű konferenciaterem is kialakításra kerül a legfelsőbb szinten – ismertette Fremond Árpád.
A 300 millió dinár értékű munkálatok anyagi hátteréért a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül Magyarország kormányának, illetve Pásztor Istvánnak és Hajnal Jenőnek mondott köszönetet a párt községi szervezetének elnöke.

– Akik követték az eseményeket, tudhatják, hogy az épülettel kapcsolatos történet már a kezdeteknél rendkívül bonyodalmas és hosszadalmas folyamatot vett igénybe, már magának az ingatlannak a megvásárlása sem volt egyszerű. Aztán kiderült, hogy a komplexum legfelsőbb szintje, amellett, hogy nincs legalizálva, az építmény alapjait is veszélyezteti, tehát le kellett bontani. Majd tetőszerkezetet építettünk. Az elkövetkezendő időszakban Topolya Község Művelődési Háza üzemelteti majd az épületkomplexumot, a felújítási folyamat is rajtuk keresztül zajlik majd – hallhattuk a VMSZ községi szervezetének az elnökétől.

HELYI KÖZÖSSÉGI VÁLASZTÁSOK ELŐTT

Augusztus 15-én, vasárnap a legtöbb Topolya községbeli helyi közösségben helyhatósági választást tartanak. Fremond Árpád a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jelöltek ugyan nem pártszínekben indulnak, de élvezik a politikai szervezetek támogatását. A VMSZ által támogatott egyének hat topolyai helyi közösség területén érdekeltek.
– A bácskossuthfalvi kedvező választási eredményen felbuzdulva, valamennyi érintett helyi közösséggel történt egyeztetés után, valamint kihasználva a kedvező járványhelyzetet, úgy döntöttünk, hogy előrébb hozzuk az egyébként is az idei év végén esedékessé vált voksolást. A VMSZ által is támogatott 73 községbeli jelölt rekordidő alatt szedte össze a szükséges aláírásokat, ami összesen 2000, a saját választókerületükben élő egyén kézjegyét jelenti. Ezért is bízunk a számunkra jó választási eredményben, hogy a jövőben is közösen tudjanak fejlődni a helyi közösségek a szövetséges partnereink, a tanácstagok, illetve a községi önkormányzat együttműködésének köszönhetően, a települések prioritásait és a problémáinak a megoldását szem előtt tartva – fejezte ki bizakodását Fremond, aki külön kitért az érintett helyi közösségekre.
– Topolyán a legfontosabb célkitűzés a park rendbetétele, hogy majd a körülötte zajló komoly építkezésekkel – a fürdővel, a stadionnal és a hamarosan átalakuló hotellel – tetszetős összképet nyújtson a városról. Továbbá az új ivóvízhálózat bővítése és a szennyvízelvezető hálózat kiépítése is elsőbbséget élvez, hiszen a szennyvíztisztító már ebben az évben megkezdi a próbaüzemmódját. Továbbá a Topolyai-tó mint idegenforgalmi állomás fejlesztése, karbantartása jelent még fontos célt – mondta a község központi településéről Fremond.
– Pacséron továbbra is a fürdő fejlesztése a legfontosabb, egy új kút fúrása előtt állunk. Emellett folyamatban van a színház felújítási terveinek a kidolgozása, valamint az ivóvízhálózat korszerűsítésével kapcsolatban vannak feladataink. Gunaras, illetve Zentagunaras esetében a két település közötti szilárd burkolatú út kiépítése mintegy hét kilométeres szakaszának a befejezése az elsődleges feladat. Gunarason az egykori cipőgyár helyét szeretné az önkormányzat megvásárolni, és ismét bevonni a gazdasági körforgásba, valamint a falubeli gyalogjárdákra is szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni. Zentagunarason egy gyermek-ifjúsági rekreációs központ építését tervezik, és az ivóvízhálózatra szeretnének nagy hangsúlyt fektetni, illetve a színház épületén folyó munkálatokat tervezik befejezni. Bajsán a már elkészült nagy medence mellé terveznek egy gyermekmedencét felépíteni, illetve egy új kutat kell fúrniuk, mert a falu kapacitását a régi már nem győzi. A Zákó-kastély felújítása a település egyik hatalmas célkitűzése a jövőre nézve. Pobeda helyi közösségben és a hozzá tartozó falvakban Svetićevo és Kavilló lakossága első lépésben a falusi turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázásában látja a jövőjét, emellett komoly feladat lesz számukra az egészségház megtartása és fenntartása, valamint új játszóterek kialakítását is célul tűzték ki.

FOKOZOTT FORGALOM

A Bajmokot Zomborral összekötő műút teljes körű felújítás miatti lezárása megnövelte a közúti forgalmat Pacsér és Bácskossuthfalva, valamint Cserepes (Sokolac) helyi közösség területén. Ezzel kapcsolatban Fremond elmondta, hogy a VMSZ több stratégiai megállapodást is kötött partnereivel a választásokat megelőzően 2020 közepén, amelyeknek egyebek mellett ennek az útnak a felújítása is a része volt, mint ahogy az Y ág és a szabadkai Pacséri úti felüljáró is.
– Érezhetően megnövekedett a forgalom az utóbbi napokban, és fokozott óvatosságra intünk minden közlekedőt az érintett falvakban. A novemberig felújítás alatt álló útszakasz már annyira rossz állapotban volt, hogy a teljes lezárással történő felújítás mellett döntöttek a szakemberek. Jelentős értékű beruházásról van szó, és örülök annak, hogy a mi közösségünknek is sokat számít a megvalósítása. Reményeink szerint a Bajmokot Topolyával összekötő, szintén rendkívül tönkrement útszakasz is hamarosan felújításra kerülhet, ami szintén a koalíciós szerződésünk részét képezi – nyilatkozta Fremond Árpád, aki hozzátette azt is, hogy a megnövekedett forgalomhoz hozzájárul még, hogy mind többen használják a Bajmok–Bácsalmás határátkelőhelyet. Az említett határszakasz, illetve a régió, amennyiben az útforgalom enyhítésére vonatkozó előzetes nemzetközi tervek megvalósulnak, felértékelődhet a jövőben, hiszen egy újabb déli folyosó kialakítása esetén Topolya kedvező stratégiai pozíciót foglal el.