2024. április 27., szombat

Rasovszky Kristóf ezüstérmes 10 km-en

Remekül kezdődött a tokiói olimpia csütörtöki napja magyar szempontból: Rasovszky Kristóf fantasztikus úszással a második helyen végzett a férfiak 10 kilométeres nyílt vízi úszószámában, megszerezve ezzel a magyar küldöttség 6. ezüstérmét, egyben a 13. érmét.

A rajt után az első mérőpontnál Florian Wellbrock gyorsan 10 másodperces előnybe került, míg az ekkor ötödikként haladó Rasovszky az első 1.4 kilométeres kör végén harmadikként haladva kezdett felúszni a meglépő németre, s a francia Marc-Antoine Olivier tartott vele.

A második kör végére Rasovszkyék párosa szemmel láthatóan megérkezett a németre, miközben a mezőny már fél perccel maradt el mögöttük. Nagyjából ez volt az a pillanat, amikor az üldözők egy nagyobb, négy-öt fős csoportja Gregorio Paltrinieri vezetésével megkezdte a felzárkózást – az olasz a negyedik kör végén már tíz másodpercen belül követte az éllovas triót, melynek az élén a harmadik körben egyébként több alkalommal is Rasovszky állt.

Az ötödik körre eldőlt, hogy az érmekért mindössze maximum nyolcan versenyeznek majd, a 9. helyen haladó holland Ferry Weertman hátránya már egy percen felüli volt. Az ötödik kör végéhez, 7.2 kilométer után Rasovszky a második helyen, három másodperccel Wellbrock mögött érkezett, ám az addig élen igyekvő német, magyar, francia hármasra megérkezett Paltrinieri, a görög Athanasziosz Kynigakisz és az izraeli Matan Roditi is.

A hatodik körben a frissítés előtti fordulónál Rasovszky visszacsúszott a negyedik pozícióba – Paltrinieri előzte meg –, ám a frissítőállomás után már a második helyen haladt a magyar fiú. Másfél körrel a vége előtt úgy tűnt, az élen haladó Wellbrock és Rasovszky tempót váltanak és megpróbálnak elszakadni a többiektől, ennek a törekvésüknek az izraeli, a francia és a görög esett áldozatul, több mint 15 másodperc hátrányba kerültek.

Az utolsó körben aztán Wellbrock még inkább fokozni tudta az iramot, amit már Rasovszky sem tudott lekövetni, de Paltrinieri sem bírt a második helyen haladó Rasovszkyhoz sokkal közelebb kerülni. Az olasz 650 méterrel a vége előtt hosszú hajrát nyitva mégis közeledni kezdett Kristófhoz. Az utolsó mérőpontnál, 500 méterrel a cél előtt a német győzelme biztosnak látszott,16 másodperc előnyben volt Rasovszkyhoz képest, aki mögött Paltrinieri egészen közel jött, s 250 méternél előzési manőverbe kezdett. Óriási hajrára volt kilátás az ezüstért – miközben Wellbrock lassan ”révbe” ért.

Rasovszky azonban résen volt és tempót váltva egy testhosszal maga mögött tudta tartani az olaszt még a cél előtt 100 méterrel is. Paltrinieri hosszú hajrája aztán visszaütött, s a végét Kristóf bírta jobban: maga mögött sikerült tartania riválisát és a második helyen csapott célba!