2024. április 19., péntek
HORGOS

Folytatódik a horgosi kerékpárút kiépítése

Közlekedésbiztonsági és idegenforgalmi szempontból is jelentős a beruházás

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló A jó út összeköt mindenkit (CBC-BIKE) elnevezésű projektum szerződéskötésére került sor tegnap Magyarkanizsán. A projekt vezető kedvezményezettje Magyarkanizsa község. Fejsztámer Róbert helyi polgármester szerződést kötött az 1830,39 méteres horgosi kerékpárút kivitelezőjével, a nagybecskereki Eko Gradnja Kft.-vel, amelynek műszaki igazgatója, Zoran Bjelan látta el kézjegyével a dokumentumot. A szerződés értéke több mint 18,3 millió dinár.

Fejsztámer elmondta, hogy amikor átadták a tervdokumentációt, akkor nagyon bíztak abban, hogy megnyerik a szükséges pénzeszközöket arra, hogy be tudják fejezni a Horgos leghosszabb utcáján átívelő kerékpárút kiépítését. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy megnyerték, és végre aláírhatták a kivitelezővel a munkálatokról szóló szerződést.

– Akik már jártak Horgoson, azok láthatták, hogy nagyjából a központtól a Kanizsára tartó út feléig már kész van a kerékpárút, most egészen a település végéig megcsináljuk – magyarázta Fejsztámer.
Rámutatott, hogy ezzel párhuzamosan zajlik egy másik európai uniós pályázat, amelynek keretében elkészítik a tervdokumentációt a hiányzó kerékpárútrészekre. Amennyiben ez megvalósul, úgy pár éven belül kiépülhet az út egészen a szerb–magyar határszakaszig, valamint Horgostól Zentáig.

– Ha ezek az utak is elkészülnek majd, úgy elmondhatjuk, hogy községünk területén közlekedésbiztonsági szempontból, de idegenforgalmi szempontból is hatalmas előrelépést tudtunk tenni – mondta Fejsztámer.
A munkálatok, amelyekről hétfőn kötötték meg a szerződést, várhatóan augusztus 15-én kezdődnek majd. A kivitelező ígéretet tett, hogy november közepéig vagy végéig el is készülnek vele.