2024. április 27., szombat

Ez volt az olimpia nyolcadik napja – ÖSSZEFOGLALÓ

Véget ért a tokiói olimpia nyolcadik napja. Igyekszünk összefoglalni, hogyan teljesítettek a szerbiai és a magyar versenyzők ezen a napon, így ha lemaradt valamiről, most bepótolhatja.

Nem sikerült a döntőbe jutnia Dragana Tomaševićnek diszkoszvetésben azt követően, hogy a kvalifikáción a 15. helyet szerezte meg a saját csoportjában, azonban összesítésben a 26. helyen végzett. Legjobb eredményét a második sorozatban érte el – 56,95 métert. A versenyt követően azt nyilatkozta, hogy csalódott az eredménye kapcsán. Tomaševićnek ez volt az ötödik olimpiája a karrierje során.

A szerbiai vízilabdásoknak sem sikerült legyőzniük a horvát válogatottat a B csoport negyedik fordulójában. Bár jobban kezdtek a horvátok, a szerbeknek sikerült kiegyenlíteniük. Ezt követően a horvát válogatottnak újból sikerült több gólt is lőnie, amihez a szerbek rossz védelme is hozzájárult. A végeredmény 14:12 lett, azonban mindkét válogatott ott lehet a negyeddöntőben. A szerbek legközelebb a montenegrói válogatottal csapnak össze.

A nyolcadik helyen végzett Andrea Arsović az női sportpuskások összetett versenyének döntőjében. 402,4 körös eredményt ért el, és az utolsó sorozat előtt kiesett álló helyzetben.

A nap egyik legnagyobb megdöbbenését talán Novak Đoković okozta, amikor szettekben 2:1-re (6:4, 6:7 (6:8), 6:3) kikapott a spanyol Pablo Karenjo-Bustától a bronzért vívott küzdelemben. Ezt követően a világelső teniszező, kimerültségre hivatkozva, feladta a vegyes páros harmadik helyért folyó összecsapását, ahol Nina Stojanovićtyal lépett volna pályára, így az ausztrál páros (Ashleigh Barty és John Pearce) küzdelem nélkül lett bronzérmes.

A szerb női röplabda válogatott napja sem alakult a legjobban, ugyanis szettekben 3:1-re (25:20, 25:16, 23:25, 25:19) kikapott a brazil válogatottól a negyedik fordulóban. A szerb lányok legközelebb a koreai csapat ellen lének pályára hétfőn hajnali 2 órakor.

A magyar olimpiai csapat sokkal sikeresebben zárta a nyolcadik napot. Egy újabb éremmel is gazdagodtak.

Magabiztos idővel jutott a 100 méteres gátfutás női elődöntőjébe Kozák Luca. A magyar atléta 12.97 másodperces idővel a harmadik lett a futamában.

A női kézilabda-válogatott megszerezte első csoportbeli győzelmét a mai napon. A világbajnoki ezüstérmes spanyolokat múlták felül 29-25-re, így esélyt kapott a továbbjutásra, azonban még hétfőn le kell győzniük a svédeket.

Újabb éremmel gazdagodott Milák Kristóf, általa pedig a magyar olimpiai csapat is. Az arany után egy ezüstöt is bezsebelt a magyar úszó. Ezúttal száz pillangón teljesített kiemelkedően. 

A nyolcadik helyen búcsúzott a női kard válogatott a tokiói olimpiától. A Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza alkotta együttes a 7. helyért folytatott csatában Kínától kapott ki.

Bejutott a negyeddöntőbe a magyar vízilabda válogatott, miután 11-8-ra legyőzte az amerikai csapatot az A csoport negyedik fordulójában. A magyarok hétfőn Olaszországgal zárják a csoportkört.

Véget ért Mészáros Eszter sportlövő pályafutásának első olimpiája, miután a női sportpuskások összetett versenyében a 26. helyen végzett. Eszter térdelő testhelyzetben 388 kört ért el 40 lövésből, fekve 391-ig jutott, míg állva 382-ig jutott. 

Először rendezték meg a triatlon vegyes váltók versenyét az ötkarikás játékokon. Magyar érdekeltség is volt a szombati versenynapon. A Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence, Kovács Zsófia, Tóth Tamás összeállítású csapat a 11. helyen zárta a versenyt, 1:26:43 idővel. Összesen 16 nemzet négyese indult.