2024. április 27., szombat

Rockzenészt és prímást is díjaztak

Tegnap díszüléssel ünnepelték Óbecsén a község napját

A község napját ünnepelték tegnap Óbecsén: augusztus elseje 2009-ben azért lett a község napja, mert 1774-ben Mária Terézia ezen a napon erősítette meg a kiváltságokról szóló második rendeletével a Tisza menti koronakerület lakosságának adott kiváltságokat, és azokat a nem szerb lakosságra is kiterjesztette. A községi képviselő-testület tegnapi díszülésén ezúttal is hét személy, illetve intézmény munkáját jutalmazták községi díjjal, és hat év után ismét díszpolgárt avattak.

Községi díjban részesült Toll Gyula óbecsei hegedűművész, Rideg Csaba bácsföldvári graffitiművész, az óbecsei Than Emlékház, a bácsföldvári Vojvodina Tekeklub, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola, az óbecsei Egészségház és Pavle Sklenar, a KWS vállalat vezérigazgatója. Skrabány Viktor festőművész és Mihajlo Šević után Óbecse harmadik újkori díszpolgárává zenei és humanitárius munkásságáért a három évtizedes múlttal rendelkező Eva Braun együttes frontemberét és dalszerzőjét, Goran Vasovićot avatták.

Ünnepi beszédében Dragan Tošić polgármester elsősorban az utóbbi másfél évben elkészült vagy megkezdett beruházásokat és a további terveket – a Tisza-parti strandépítést, a gyógyfürdő-beruházást, a Sever Đurkić iskola felújítását, az ipari övezeten áthaladó Zombor–Nagykikinda gyorsforgalmi utat, a focipálya melletti sportkomplexumot, a csatorna- és vízhálózat fejlesztését ismertette, Kiss Igor, a kkt elnöke pedig visszatekintett azokra az egykori óbecseiekre, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek Óbecse fejlődésében.

– Az őseink szépítették és építették a várost, amit nekünk hagytak örökül, és nekünk is le kell tennünk a névjegyünket Óbecse község történelmében. Az óbecseiek mindig is nagyon büszkék voltak Óbecsére, de úgy látom, ez a büszkeség mára egy kicsit megkopott – ezért kell olykor visszaemlékeznünk a történelmünk nagyjaira, akikből ismét erőt meríthetünk – nyilatkozta Kiss Igor.

Az ünnepséget többek között dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője, valamint Balogh György, Magyarország szabadkai főkonzulátusának a konzulja is megtisztelte jelenlétével.