2024. április 27., szombat

Feledésbe merülhet a tambuarazene?

Könyvbemutatót tartottak a lombok alatt, a Strandon

A Lombok alatt, a Strandon ismeretterjesztő-nyelvoktató rendezvénysorozat részeként az érdeklődők szerdán este megismerkedhetnek Zoran Knežev szerző Ódon tamburamesék (Tamburaške priče iz davnina) című könyvével. Az eseményt a strandkönyvtár előtti platón tartották meg.

A kiadványt mgr. Siniša Jokić, a városi Műemlékvédő Intézet igazgatója is méltatta, a tamburazene enciklopédiájaként beszélt róla, amely 750 oldalon, 1300 aláírt fénykép kíséretében óvja a feledéstől térségünk közkedvelt zenei műfaját, amely az itteni életvitelnek minden területén megjelenik.

– Ha már valamiről könyvet vagy enciklopédiát kell megjelentetni, akkor az azt jelenti, hogy azt a valamit kihalás fenyegeti. A tambura az itteni ember szerves része, a családok része – véli Zoran Bugarski Brica, a Vajdasági Rádió- és Televízió nagy tamburazenekarának tagja, a Tamburakultúrát ápoló központ vezetője. Említést tett arról, hogy az alatt az idő alatt, amíg a könyvön dolgoztak, ráleltek térségünk legrégebbi tamburájára, a čerevići tájmúzeumban. Zoran Kneževnek köszönhetően a hangszer most a Vajdasági Múzeumban van, ahol a szakemberek igyekeznek pontosan meghatározni eredetét és korát, az eddigi információk alapján 1798-ban készítették Futakon. Zoran Knežev irodalmár, krónikus publicista és szerző kijelentette, hogy szerinte Újvidék és a Péterváradi vár a tamburazene bástyái. - Tamburazenénk kulturális kincs, Branko Radičević, Jovan Jovanović Zmaj és Đura Jakšić verssorait hordozza – emlékeztetett a szerző, aki az elmúlt fél évtizedben hat könyvet jelentetett meg Újvidékről. Akár Újvidék legnagyobb krónikásának is nevezhetjük.

Nataša Heror, mgr. Siniša Jokič igaztagó és Zoran Knežev könyvszerző

Nataša Heror, mgr. Siniša Jokič igaztagó és Zoran Knežev könyvszerző

A szerdai esti könyvbemutató rámutatott arra, hogy az újvidékiek igénylik a különböző, művelődési előjelű eseményeket, akár a Strandon is. Az eseményt a belcsényi Brila Művelődési Egyesület tagjai tették hangulatosabbá, minderről a Lombok alatt, a Strandon (Pod krošnjama na Štrandu) Facebook-oldalon is olvashatunk. A strandkönyvtár előtt zajló sorozatot a Heror Media Pont szervezi a Városi Könyvtár, a Helyi- és Kisebbségi Médiatámogató Központ és az önkormányzat támogatásával.