2024. április 27., szombat

Történelmi döntések ideje

Aleksandar Vučić: A szerbeknek és a bosnyákoknak testvéri kapcsolatok kialakítására kell törekedniük

Szerbia nem szándékozik beleavatkozni a bosznia-hercegovinai belügyekbe, annyit tesz, hogy figyelemmel kíséri ami Szarajevóban, és azt is, ami Banjalukában történik, jelentette ki tegnap a legújabb bosznia-hercegovinai politikai konfliktusra reagálva Aleksandar Vučić szerb elnök. Mint ismeretes, Valentin Inzko, az ENSZ távozó bosznia-hercegovinai főképviselője arra tett javaslatot, hogy váljon a Büntetőtörvénykönyv részévé a srebrenicai népirtás tagadásának tette, mellyel kapcsolatban határozzanak meg megfelelő szankciókat is. Ezt követően az állam intézményeit elhagyták a boszniai szerb entitás képviselői, nem vesznek a továbbiakban részt a közös munkavégzésben.

Vučić azt mondta, Szerbia nem hagyhatja magára a boszniai szerb entitást, mely gazdasági és más téren is további segítségre számíthat. Az államfő aláhúzta, hamarosan javaslatot tesz arra vonatkozóan, hogyan kellene a jövőben folytatni a dialógust a bosnyákokkal. A külföldről irányított döntések még soha semmi jót nem hoztak a régiónak, állapította meg Vučić, majd hozzátette, maga sem szeretne belemenni minden intézkedésnek és ellenintézkedésnek az elemzésébe, mégis csak egy másik államról van szó.
A Szerbia Palotában újságíróknak nyilatkozva a köztársasági elnök elmondta, továbbra is kitart korábbi álláspontja mellett, melyet sokan támadtak: a jövőben a szerbségnek és a bosnyákoknak meg kell kísérelniük testvéri, baráti kapcsolatokat kialakítani. Azon kell töprengeni közösen, hogyan tudunk békében együtt élni ezeken a területeken, a gazdaságra, fejlődésre kell összpontosítani, ismertette Vučić. Hozzáfűzte, más lapra tartozik, hogy egyes szarajevói kijelentések sem segítenek sokat ennek a közös célnak az elérésében, mégis ez lehet az egyedüli helyes út.
– Vannak olyan pillanatok, amelyekben a nemzeteknek történelmi fontosságú döntéseket kell meghozniuk. Ezek a döntések nem feltétlenül tetszenek minden egyes politikusnak, nem is ez a céljuk – jelentette ki Vučić.
Ismertette, hogy augusztus 4-én a szerbség ellen elkövetett etnikai tisztogatásra emlékeznek majd, ezen a megemlékezésen jelen lesznek a boszniai szerb politikai vezetők is, s jó alkalom lesz ez arra, hogy részletesen megbeszéljenek minden olyan kérdést, amely felmerült a legutóbbi politikai lépések kapcsán.