2024. április 27., szombat

Amerikai kézben a Sojaprotein

Aláírta hétfőn az ADM (Archer Daniels Midland Co.) amerikai multinacionális élelmiszer-feldolgozó és árukereskedelmi vállalat az adásvételi szerződést a szerbiai Victoria Csoporttal az óbecsei Sojaprotein átvételéről.

A nem génmódosított szója feldolgozásáról ismert vajdasági cég, amely Európa legnagyobb ilyen vállalatai közé tartozik, közölte, hogy a tranzakció lezárása az illetékes szabályozó testületek jóváhagyása után várható. A Sojaprotein a tulajdonosváltás kapcsán hangsúlyozta, hogy a cég újabb termelési célú beruházásai, az utóbbi két évben felmutatott kitűnő gazdálkodási eredményei és külföldi értékesítési sikerei nyomán megnőtt a külföldi beruházók érdeklődése, és ennek köszönhető az is, hogy a nemzetközi tekintélyű ADM vásárlóként megjelent Óbecsén.

,,A mi portfóliónkba tökéletesen beilleszkedő Sojaprotein-termékek minőségét nemcsak Európában, hanem a kontinensen kívül is felismerte a vásárlók kiterjedt hálózata. A Sojaproteinnek olyan gazdag termékkínálata van, amilyennel kevés szójafeldolgozó dicsekedhet. Meggyőződésünk, hogy mindez az ADM széles komponensválasztékával, nemzetközi tapasztalatával, globális ellátási láncával és innovatív technológiáival kombinálva világszerte még nagyobb teret biztosít a szerbiai GMO-mentes szójatermékeknek” – jelentette ki az adásvételi szerződés aláírásakor Leticia Gonçalves, az ADM elnöke.

Stefan Babović, a Victoria Group operatív igazgatója azt emelte ki, hogy a GMO-mentes szójából készült szerbiai termékek ezentúl világszerte újabb vásárlókhoz jutnak el, és a cég az eddiginél is gazdagabb kínálattal jelenik meg több mint 60 ország piacán. ,,A nemzetközi tekintélyű, 120 éves hagyományra visszatekintő beruházó érkezése cégünk sikerét és ügyviteli modelljének fenntarthatóságát bizonyítja, egyúttal pedig nagy elismerés Szerbia mezőgazdasági-élelmiszeripari szektorának” – fogalmazott Babović.

A Sojaprotein megalapítása, vagyis 1977 óta kizárólag ellenőrzött eredetű és minőségű, nem génmanipulált szóját dolgoz fel.