2024. április 26., péntek

A hétvégén az eddigi legnagyobb tumultus várható az utakon

A korábbi években a nyári idény tetőzése általában augusztus 1-je körül következett be, most azonban ezt a folyamatot megváltoztatta a járvány, ezért a határátkelőkön a torlódások már megkezdődtek – írja a B92 hírportál.
A várakozások szerint az előttünk álló hétvégén még nagyobb tumultusra számíthatunk. Idáig július utolsó és augusztus első hete mutatkozott a legnehezebbnek, mert ebben az időszakban következik be az úgynevezett turistaváltás.
Ez folyamat mostanra változott, mert, ahogy a nyár a végéhez közelít, az emberek tartanak a járványhelyzet alakulása folytán egyre bizonytalanabb helyzettől.
Tamara Ninić, a Szerbiai Auto-Motoros Szövetségből elmondta, hogy a múlt hétvégén is nagy volt a tömeg az utakon, határátkelőkön, de most még nagyobb várható.
Az előttünk álló hétvégén várhatóan még több jármű lesz az utakon, mivel már a múlt héten is érezhetően erőteljesebb volt a forgalom – mondta Ninić.
Szerbia csak tranzitország, ezért a turisták többsége csak átutazik rajta, ez különösen kitűnik az autópályákon lévő fizetőkapuknál. Az egyik legmegterheltebb fizetőkapu a Miloš Veliki autópályán, a preljinai kilépőnél található, de ugyanúgy hosszabb a várakozási idő a Čačak, Obrenovac és Ópázova felőli belépésnél is.
Ninić szerint az a legjobb megoldás, ha már korábban kikapcsolódnak a sofőrök az autópályáról, nem pedig ott, ahol éppen mindenki.
Ha példának okáért a Miloš Veliki autópályán haladnak, akkor ne Preljinánál kapcsolódjanak ki, ahol nagy a torlódás, hanem mondjuk Gornji Milanovacnál. Mindig találhatnak egy korábbi fizetőkaput, amely kevésbé forgalmas – mondta Ninić.
A határátkelők esetében ajánlatos a turistáknak a gyors átlépés érdekében a kisebbeket választani.