2024. április 26., péntek
KÁTAI-TANYA

Az angoltól a jógáig

Saját szervezésű tábor a Kátai-tanyán – Számos foglalkozás közül választhatnak a gyerekek – Idén első alkalommal van gyermekjóga

A kishegyesi Kátai-tanya a nyár során számos tábor számára biztosít helyszínt, emellett saját szervezésű táborokat is rendszeresen tartanak. A tavalyi évben két saját tábort szerettek volna szervezni, de a kialakult helyzet miatt csak egyet sikerült megtartani. Kátai Annamária, a Kátai-tanya koordinátora arról számolt be lapunknak, hogy az idén óvatosabban fogtak neki a szervezésnek.

Kátai Annamária

Kátai Annamária

– Ebben az évben csak egy tábort terveztünk, viszont akkora volt a túljelentkezés, hogy a nyár végén még egy tábort fogunk szervezni. A mostani alkalommal 90 gyerek vesz részt a táborban, főként Vajdaságból érkeztek, de vannak magyarországiak is. A résztvevők korosztálya az elsős általános iskolástól az elsős középiskolásig terjed. A gyerekek nagyon jól kijönnek egymással, és élvezik a foglalkozásokat. A mostani táborunknak három altábora van, a lókedvelők, az angol- és a 4 az 1-ben tábor. Idén első alkalommal szerveztük meg a lókedvelők táborát, amely nem tipikus lovastábor, viszont minden a lovakról szól. Itt tanulnak a lovak felépítéséről, fajtáiról, megismerik a lószerszámokat, és megtanulják, hogyan kell felnyergelni egy lovat. Az angoltáborban a gyerekek az iskolában tanultakat a gyakorlatban is ki tudják próbálni. Több idő jut a beszélgetésre, és minden olyan kérdést át tudnak beszélni, ami érdekli a gyerekeket. A 4 az 1-ben táborban van környezetvédelmi és biológiafoglalkozás, aminek keretében az egészséges táplálkozás is a napirenden szerepel. Néhány éve szervezünk kendamafoglalkozásokat is, ami egy japán fajáték, és a gyerekek nagyon szeretik. Ez a kéz-szem koordinációt fejleszti, illetve a reflexeket és a türelmüket. Ki tudják próbálni a kézművességet is, ami a kreativitást és a motorikus képességeket fejleszti. Az idei év újdonsága a gyermekjóga, amit szintén ki tudnak próbálni a gyerekek – mondta el Kátai, majd arról is szólt, hogy még lehet jelentkezni a második saját szervezésű táborukra.

Játékos jógatanulás

Játékos jógatanulás

– Augusztus 23-án fog kezdődni a Nyárbúcsúztató kalandtáborunk, és még vannak szabad helyek. Ez egy nyár végi tartalmas és izgalmas hét lesz, ismét lesz kendama, emellett kézműves-foglalkozások, íjászat, kürtőskalács-készítés és egy csomó nagy játék – mondta el a koordinátor.
A Kátai-tanya saját szervezésű táborának újdonsága a gyermekjóga. A gyerekekkel Veres Judit budapesti agykutató és jógaoktató foglalkozik.

– Az óvodásoknál mesébe ágyazva foglalkozunk jógával. A legtöbb jógapóz valamilyen állatról van elnevezve, és úgy fűzöm a mesét, hogy például amikor jön egy kutya, akkor csinálunk egy kutyapózt. Az iskolásokkal már lehet elkülönítve gyakorolni egyes jógapózokat, de sokkal játékosabban, mint a felnőtteknél. Sok a páros póz, így egyben azt is gyakorolják, hogy hogyan kell egymással kommunikálni. Ez önfejlesztő gyakorlás is számukra, és ami még nagyon fontos, hogy a relaxációt is gyakoroljuk. A suliban nagyon sok feszültség összegyűlik bennük, és minél korábban elkezdenek tudatosan relaxálni, annál könnyebb lesz felnőtt korukban megküzdeniük a stresszel – mondta el Veres, majd azzal folytatta, hogy játékosan és sokat beszélgetve haladnak a felnőttjóga felé. Emellett erősítő gyakorlatokat is beleszőtt a foglalkozásba, mert szükség van fölös energiákat levezetni. Az oktató elmondása szerint a gyerekek nagyon vevők a jógára, nagy részük már korábban is foglalkozott vele.